Det var rett før påske klokken kvart over fire på morgenen. Szmigiero kom til Oslo S og skulle ta et tog som gikk ti på fem. Kald og trett sank han ned på en sitteplass utenfor Burger King. Stasjonsområdet var så å si tomt, Szmigiero registrerte bare fem-seks andre reisende.
Måtte sitte på gulvet
Plutselig kom tre vektere bort til han og sa at sitteplassen ikke kunne benyttes. Szmigiero syntes det var rart og ga uttrykk for det:
– Er det virkelig ikke mulig å sitte her klokken fire på morgenen når det ikke er noen andre personer i nærheten?
Han ble også kommandert til å flytte jakka si fra stolen.
– Kan ei jakke spre smitte? Jeg spurte dem om hvorfor i all verden det var nødvendig, forteller han til Utrop.
Bad han vente ute
Stemningen var dårlig mellom Szmigiero og de tre vekterne. Han fjernet seg, la bagasjen på gulvet og satte seg oppå. Men vekterne ga seg ikke:
– En av dem begynte å forhøre seg om mitt ærend på Oslo S, forteller Szmigiero.
Han oppga at han skulle til Bologna for å besøke tanta si. Vekterne bad han gå direkte til sporet og vente på toget der. Szmigiero protesterte – det regnet og var kaldt ute.
– Da jeg nevnte det, fikk jeg “norskopplæring” om at her i Norge har man et uttrykk som sier at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Jeg skjønner ikke hensikten med å fortelle meg det, jeg syntes det var frekt og unødvendig. Dessuten var jeg på veg til Italia og hadde ikke forberedt med klesmessig på å stå ute på perrongen og vente.
Kastet ut av Oslo S
Stemningen sank ytterligere noen hakk og da Szmigiero tipset den ene vekteren om å ha på seg et vanlig kirurgisk munnbind slik at det var lettere å forstå hva han sa, eskalerte det. Vekteren tok på seg hansker og kastet han ut av stasjonen.
Det var da bare 12 minutter til toget hans gikk. Szmigiero måtte springe med all bagasjen til Nationaltheatret stasjon for å ta toget derfra.
– Det er bra det er vektere på Oslo S. Jeg forstår at de må gjøre jobben sin, men akkurat den morgenen gikk oppførselen deres over alle grenser, sier Marcin Szmigiero.
Beror på en misforståelse
Kommunikasjonsrådgiver i Bane Nor, Simen Slette Sunde, sier det er vanskelig å kommentere hendelsen, men at de er i dialog med vekterselskapet og at de rutinemessig snakker om alle henvendelsene de får fra publikum.
– Så vidt vi forstår dreier denne saken seg om en misforståelse, der en person har sittet på plasser som var stengt på grunn av koronapandemien. Vedkommende ble så bedt om å flytte seg fra det avstengte området. For oss er det selvsagt viktig at folk opplever stasjonen som et trygt og hyggelig sted å være, og at dialogen mellom vekterne og publikum skjer i en høflig, respektfull og korrekt tone, sier Sunde.