- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
For politiet handler ekstremismebekjempelsen om god dialog, påpekte overbetjent Bjørn Erik Øvrum i Oslopolitiet (lengst til vestre på bildet).
– Gjennom kriminalitetsforebyggingsprogrammer som blant annet SaLTo er det viktig å skape et klima av samarbeid mellom organisasjoner, myndigheter og de involverte selv.
Strategien har sitt opphav på 90-tallet, da den synlige høyreekstremismen og nynazismenvar på fremmarsj. Fokuset ligger på preventivt arbeid, særlig blant risikogrupper som marginal ungdom er det viktig for å hindre en utvikling hvor de kan havne i voldelige, ekstreme eller kriminelle miljøer.
– Ofte finnes det en sammenheng mellom disse, spesielt hva gjelder rekrutteringspotensialet. Flesteparten av de unge som er blitt med i voldelige ekstremistiske miljøer, trenger rådgivning slik at de blir oppmerksomme på konsekvensene av sine handlinger.
Etterhvert som høyreekstreme miljøer er blitt mindre synlige på gaten, og i større grad gått over til å ha sitt virke på nett, har også politiets strategier på feltet endret seg.
– Vi har styrket arbeidet med informasjonssamling med flere nye samarbeidspartnere. Fokuset på nett, som ute i verden, er å jobbe preventivt.
Når ekstremisme blir mainstream
For professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Lars Gule, handler bekjempelsen om å kunne ta tak i holdninger som sprer seg ute i “maninstreamssamfunnet”.
– Folkestyret og menneskerettighetene er universelt gjeldende prinsipper og normer. Rasister og ekstremister vil bryte ned disse normene for å oppnå sine mål, blant annet at minoriteter skal utestenges. Vi må utfordre og konfrontere ekstreme grupper, og ekstremistiske tendenser i mainstream politiske partier.
Gule viste til romfolkdebatten et år etter 22. juli som skrekkeksempel på hvor lett det er å glemme empati og medmenneskelighet.
– Romfolkdebatten viste hvor lett og fristende det kan være å slippe til aktører som legitimerer et hardere og mer uanstendig samfunnsklima. Her må redaktører passe på, og vanlige folk tørre å ta til motmæle i nettdebattene.
Viktig læring
Gule foreslo videre en allianse av gode, kunnskapsrike krefter som jobber på tvers av landegrenser.
– Vi trenger kunnskapsbaser og nettverk, både i Norge og internasjonalt. Vi trenger flere konferanser som kan lære opp relevante aktører å takle ekstremismen, både på og utenfor nettet.
– Kritisk tenkning og bevissthet på menneskerettigheter er ikke noe som kommer av seg selv. Vi må utveksle erfaringer og informasjon, som gjør at vi kan hjelpe hverandre, la han til.