Etter flere måneder i konflikt med støttepartiene om de danske kvinnene og barna deres i fangeleirer i Syria snur nå regjeringen, skrev Politiken tirsdag ettermiddag.
Samme kveld bekrefter den sosialdemokratiske regjeringen at de vil forsøke å hente tre danske mødre og deres til sammen 14 barn til Danmark.
I tillegg ønsker regjeringen å hente fem andre barn med dansk tilknytning, men uten mødrene. Det vil kreve samtykke, noe mødrene ikke har gitt.
Mødrene og barna befinner seg i leirene al-Hol og al-Roj nordøst i Syria der de lever under problematiske forhold.
Regjeringen har lenge vært under press fra støttepartiene, spesielt De Radikale og Enhedslisten, for å hente dem hjem.
Et bredt flertall i Folketinget satte i mars ned en arbeidsgruppe. Den skulle komme med anbefalinger om hva som skulle skje med mødrene og barna. De har inngått i regjeringens vurderingsgrunnlag før snuoperasjonen.
– Den sikkerhetsmessige fordelen som det på kort sikt vil kunne gi å la kvinnene bli i leirene, må veies opp mot den langsiktige og mer alvorlige trusselen som både kvinnene og deres barn kan komme til å utgjøre hvis de over en årrekke returnerer til Danmark ukontrollert, mer radikalisert og med mulig våpentrening, skriver etterretningstjenesten.
Vurderingen hviler på en forutsetning av at mødrene blir forsøkt rettsforfulgt etter retur. Justisminister Nick Hækkerup sier at de tre kvinnene vil bli forsøkt varetektsfengslet når de kommer til Danmark.
Norges Røde Kors viser til at barna i leirene i Syria har en oppvekst preget av vold, overgrep, sult og annen frykt.
– Nå er det på høy tid at også Norge tar ansvar for egne statsborgere, og henter hjem de mødrene og barna som er igjen i Syria, sier Ivar Stokkereit, leder for folkerettsenheten i Røde Kors, i en uttalelse til NTB.
I januar sendte en gruppe FN-eksperter et brev til Norge og 56 andre land, der de ba dem om å hente sine borgere hjem fra leirene i umiddelbart.
I 2019 ble fem norske foreldreløse barn hentet ut av al-Hol-leiren. I januar året etter hjalp norske myndigheter en kvinne og hennes to barn til Norge. Den siste saken førte til politisk strid, og Frp forlot regjeringen. Kvinnen ble i mai dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i IS.