- Videoekstremismen - 11.01.2015
- Håper på fargeblindt teater i nær framtid - 26.11.2014
- – Norske ledere for dårlige på mangfold - 11.08.2014
Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har minst 30 til 40 personer reist fra Norge for å kjempe i Syria. Nå kan TV 2 fortelle historien om en av dem, 23-åringen «Ali».
Han kom fra Eritrea til Norge som enslig mindreårig asylsøker den 9. september 2003. Da var han bare 13 år.
Første bosted var et asylmottak like utenfor Oslo. Etter kort tid fikk han en norsk fosterfamilie i Bærum. Tor Bach i den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X fikk ofte besøk av norsk-eritreeren.
– Jeg husker ham som en blid, ordentlig og veltilpasset gutt som kom overens med alle, sier Bach.
Rett etter videregående skole flyttet han til Volda for å studere.
Ifølge TV 2s kilder forandret han seg etter at han flyttet hjemmefra. De forteller at han kom tilbake etter kort tid med en mer konservativ tilnærming til religionen Islam.
Våren 2012 ringte norsk-eritreeren til Tor Bach og spurte om han kunne ta jegerprøven sammen med tre kamerater. Bach ønsket ham velkommen, men sier han ble overrasket da de møttes.
– Jeg så en helt annen gutt. Da så jeg en gutt med langt skjegg og sinte øyne, og venner som snakket om å skyte jøder, sier Bach.
Radikalisert på kort tid
TV 2 er kjent med at de tre personene norsk-eritreeren hadde med seg er sentrale skikkelser i den ekstreme grupperingen Profetens Ummah.
– De ville ha tilgang til våpen og trodde at jegerprøvekurs var en grei måte å ordne det på. Det klarte vi å sabotere slik at ingen av dem fikk tilgang til våpen, sier Bach.
Ifølge TV 2s kilder ble norsk-eritreeren radikalisert i løpet av svært kort tid. Han var sterkt inspirert av jihadistenes propagandafilmer fra Syria. I desember 2012 forlot 23-åringen Norge og satte kursen mot Syria. Tilbake satt en kone og en bare noen uker gammel baby.
I ti måneder har 23-åringen kjempet i Syria. TV 2 vet at han er i live og at han er med i jihadistbrigaden, Kataib al-Muhajereen. Den er tilknyttet den såkalte al-Nusra-fronten.
– Vi ser en bekymringsfull økning i reisevirksomhet fra Norge til konfliktområder. Tidligere har vi ikke sett så mange dra samtidig så tilrettelagt til samme sted, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Det er primært Syria det reises til.