Tar et krafttak mot ekstremismen

 
Foto: Faiz Alam
Nyheten om at en 23-årig norsk-somalier kan ha vært sentral i terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate tidligere i høst har skapt bekymring hos enkelte norsk-muslimske miljøer. Nå varsler man et krafttak mot spredningen av ekstreme holdninger.

23. oktober skal Minhajs ungdomsorganisasjon (Minhaj Ungdom) holder et seminar med fokus på terror- og ekstremismebekjempelse førstkommende onsdag på Universitetet i Oslo.

Blant de inviterte vil man finne spesialrådgiver med fokus på ekstremisme ved Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, professor og terrorekspert ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, samt masterstudenten og representant for Minhaj Ungdom, Mohammed Al-Siddiq.

– En rekke avskyelige og ondskapsfulle terrorhandlinger verden over de siste årene har skremt menneskeheten. Drap på sivile, bombing av bygninger og spredningen av ekstreme ideologier har nærmest blitt en vanesak de siste årene. Etter den tragiske hendelsen 22.juli, hvor nærmere 100 personer ble drept på Utøya og regjeringskvartalet, har det vist seg at terrorisme og ekstremisme ikke hører til noen religioner. Samtidig registrerer vi en økende utvikling av radikalisering og ekstremisme, og at stadig flere nordmenn og innvandrere er stadig bekymret for akkurat dette, sier Awais Ejaz, leder i Minhaj Ungdom, til utrop.no.

Ubekreftet bekreftelse
Flere internasjonale medier, samt Dagbladet har navngitt identiteten til 23-åringen fra Larvik.

– Ettersom PST har sendt egne etterforskere til Kenya, så kan det være noe. Saken blir ikke mildere dersom terroristene er nordmenn, og vi ser alvorlig på dette.

Unge har størst radikaliseringspotensiale
Grunnleggeren av Minhaj- ul-Quran International, den pakistanske lærde Dr. Tahir-ul-Qadri (bildet) ble våren 2010 historisk som av de første skriftlærde med en fatwa (offisiell religiøs forordning) som forkastet terror. Organisasjonen ser også faren for radikalisering som særlig stor blant unge. Av den grunn arrangerer Minhaj Ungdoms studentforening et seminaret som hovedsaklig er rettet mot studenter.

– Minhaj føler et ansvar for å bekjempe ekstremisme og radikalisme. Vi ser et behov og et ansvar å formidle et fredelig og anti-ekstremt budskap til den norske befolkningen. Det har vi for såvidt gjort lenge. I 2011 arrangerte Minhaj Konfliktåd, som er en annen fora ved menigheten Minhaj-ul-Quran, et større seminar om samme tema på Oslo Kongressenter, hvor sønnen til Dr. Tahir-ul-Qadri var hovedgjest og lanserte fatwaen i Norge. Tore bjørgo var en av talerne også den gang. Slike tiltak håper vi vil over tid være med på å fjerne misoppfatningene mange sitter med om at islam anbefaler ekstremisme, sier Awais Ejaz.

– Gjestene våre vil derfor gjennom seminaret kaste lys over former for ekstremisme som finnes i vårt samfunn; hvordan utvikles slike holdninger og hvordan storsamfunnet bekjempe dette, legger han til.