– Målet er å gi bort disse dosene til mellom- og lavinntektsland innen 2021 er omme, sa von der Leyen da hun åpnet toppmøtet.
Konferansen blir arrangert av EU-kommisjonen og Italia, som for tiden har formannskapet i G20.
– Målet er å lære av covid-krisen og være bedre rustet for den neste pandemien. Sammen er vi sterke, skriver von der Leyen på Twitter om det digitale toppmøtet.
Hun kunngjorde også et årlig, globalt folkehelseforum for å samle helsepartnere.
– Slik at deres stemmer og ekspertise kan vise vei og inspirere oss, sier von der Leyen og henvender seg til eksperter, filantroper og organisasjoner i sivilsamfunnet.
Norge gir doser
Samtidig gir Norge om lag 5 millioner vaksinedoser til den globale innsatsen.
– Hvis vi ikke får slått ned covid-19 i hele verden, så er det ingen av oss som er sikre. Da vrir dette viruset seg rundt, og så kommer det nye mutasjoner, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.
Hun kunngjør nå at Norge legger opp til å donere om lag 5 millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19. Dosene vil i hovedsak bli gitt videre i løpet av høsten i år og våren neste år.
AstraZeneca-dosene skal i første omgang lånes ut til andre europeiske land. Men etter hvert må lånene «tilbakebetales», og da legger Norge opp til å donere vaksinedosene videre til fattige land, forklarer Solberg.
Viktig vaksine-tilgang
Hun lover at donasjonene ikke skal gå på bekostning av framdriften i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i Norge. Men deling av vaksinedoser er avgjørende for å øke tilgangen til vaksine i fattige land.
– I hovedsak ønsker vi å donere det som vi ikke skal bruke selv framover.
På den måten vil regjeringen sikre at dosene fordeles rettferdig.
– Vi skal ikke drive med en norsk imperialisme her der vi betaler ut til våre venner. Vi skal sørge for en god og jevn fordeling i et rettferdig system, sier Solberg til NTB.