Det er ifølge Tajik særlig to forhold som gjør det nødvendig å forsterke innsatsen mot ekstremisme: 22. juli og opplysninger fra PST om at 30-40 nordmenn kan ha reist til krigsområder.
– Jakten på karismatiske ledere som kynisk rekrutterer unge til ekstremisme og vold, må trappes opp, sier Hadia Tajik (Ap) til Dagbladet.
Tajiks forebyggende plan
1. Lokal innsats. Politiråd og samarbeidsorganer i kommunene mellom etater, organisasjoner og politi må brukes i forebygging.
2. Ha flere bekymringssamtaler.
3. Gjøre det lettere for folk å varsle om personer som kan være på vei inn i ekstreme miljøer. Gjøre nettstedet «radikalisering.no» kjent.
4. Hjelpe unge som har havnet i ekstreme miljøer til å komme ut.
5. Ta i bruk den nye terrorlovgivningen. Eksemplets makt taler et tydelig språk.
Laila Bokhari varsler ny handlingsplan
Statssekretæren med ansvar for sikkerhet og beredskap, Laila Bokhari, sier til Utrop at en ny handlingsplan er noe av det de er i gang med. Den vil komme i 2014 slik den forrige regjeringen planla.
I en kronikk i Aftenposten skriver statsminister Erna Solberg om radikalisering. Hun trekker fram historier som har vært presentert i mediene om hvordan radikalisering særlig av unge mennesker foregår. Solberg mener det er mulig å bekjempe fenomenet gjennom bedre inkludering av de unge.
– Lærdommen er at vi som samfunn må se flere av dem som føler seg usynlig før de søker radikale miljøer, og skape positive muligheter for alle.