- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Rettigheter er ikke statiske, men må kontinuerlig kjempes for slik at de skal kunne bli opprettholdt. Vi ser for tiden en tendens, særlig i internasjonale og bilaterale fora, at enkelte land gjør tilbakeskritt på rettighetsfronten under å fronte tradisjonelle verdier og kulturarv.
Brundtland sammenlignet situasjonen i mange land med hva som var de aksepterte normene i Norge på 60-tallet.
– Norge, som et av de tradisjonelle forkjemperne for kvinnerettigheter, må gå frem i bresjen for likestillingskampen andre steder i verden.
Regjeringen sier ja
Hun fikk medhold fra statssekretær i Utenriksdepartementet Ingvild Næss Stub.
– Vi skal fortsette å bidra til å bekjempe vold mot kvinner, seksualisert vold under væpnede konflikter og for kvinners reproduktive rettigheter, og retten til å arve land.
Stub mente det var viktig å støtte regjeringer verden over som utviste progressivitet på feltet, ikke bare på papiret, men også i konkret handlingspolitikk.
– Kvinners bidrag til politikken er kommet for å bli. Selv om det gjenstår mye jobb igjen mange steder, ser vi en fortsatt at mange land også er under utvikling og innser fordelene av å føre en slik samfunnsutvikling.
Internasjonalt vinklet
#WPPOslo er samtidig også en internasjonal konferanse, arrangert av FOKUS – Forum for Kvinner og Utvikling og Institutt for fredsforskning (PRIO), på oppdrag fra den regjeringsoppnevnte Stemmerettskomitéen, markerer avslutningen på stemmerettsjubileet.
Rundt 300 deltakere var påmeldt og fant veien til Radisson Blu Scandinavia. En av disse, nyvalgt leder for UNWomen, Phumzile Mlambo-Ngcuka, takket det mangeårige norske bidraget.
– Når flere land inkluderer kvinner, både i politikken og i økonomien, så er det en vinn-vinn-situasjon, påpekte hun.
For at kvinner skulle bli hørt i internasjonale fora, hadde hun et klart råd:
– Ikke sitt stille lengst i hjørnet. Skal vi hevde oss selv, og overtale samfunnet til mer inkludering, så er man nødt til å opptre handlekraftig, snakke høyt og klart, sa Ngcuka til de flere hundre fremøtte på hotellet.
Utrop fikk under seminaret et eksklusivt intervju med den colombianske advokaten og kvinnerettsforkjemperen Adriana Benjumea, som leder organisasjonen Humanas. Intervjuet med henne kan du lese i neste papirutgave, som kommer ut 21. november.