De høyreekstreme gruppene i Frankrike går under radaren for de fleste, men myndighetene følger dem med økende bekymring, til tross for at de er forholdsvis små. Det har vært en rekke pågripelser, og flere grupper er blitt forbudt. Senest i mars ble en gruppe ført opp på forbudslisten.
Denne uken kom noen av disse strømningene fram i lyset da en mann nylig ga president Emmanuel Macron en ørefik mens han ropte ut «Montjoie Saint Denis!», et rojalistisk kamprop fra middelalderen.
Besøket i byen sørøst i Frankrike var siste stopp på en rundreise der presidenten ville «ta pulsen på landet» nå som gjenreisingen er i gang etter en lang tid med strenge koronatiltak. Macron har sagt at ørefiken ikke skal sette en stopper for hans møter med folket.
Det var ikke umiddelbart åpenbart hva som var motivet for angrepet, men 28-åringens utrop antyder en interesse for en smal rojalistisk bevegelse. I 2018 ble det samme uttrykket brukt da noen kastet en bløtkake på ytre venstrepolitikeren Eric Coqerel. Den gangen tok den høyreradikale monarkistiske gruppen Action française på seg ansvaret.
De har ikke hevdet å ha noen rolle denne gangen, men i en twitter-melding hyllet de «la tarte a Tain», et ordspill som kombinerer tarte som slang for en lusing, byen Tain-l’Hermitage og den kjente eplepaien tarte tatin.
Mannen har senere omtalt seg selv som høyreradikal eller høyreekstrem patriot.
– Da jeg så det smilende, løgnaktige ansiktet hans, som ønsket meg som velger, ble jeg kvalm, sa 28-åringen i retten to dager etter angrepet. Han ble dømt til halvannet år i fengsel, men 14 måneder av dommen ble gjort betinget.
Ytre høyre-leder Marine Le Pen var raskt ute med å ta avstand fra angrepet på Macron. Le Pen er presidentkandidat ved valget neste år og har jobbet i flere år for å luke ut ekstremistiske elementer fra partiet sitt, Rassemblement national (Nasjonal samling).
Graveredaksjonen Mediapart skrev nylig om en hemmelig rapport fra påtalemyndigheten som går i detalj om enkelte gruppers profesjonalitet og evne til å få tak i våpen. Ifølge rapporten kan 17 dødsfall knyttes til høyreekstreme i årene 2016–2019. Etterforskere siteres på at det er rundt 1.000 militante høyreekstremister og 2.000 følgere.
I mars ble gruppen Generasjon Identitet forbudt fordi den har en ideologi som «oppildner til hat, vold og diskriminering mot enkeltindivider. basert på opphav, etnisitet eller religion». Organisasjonen var kjent for oppsiktsvekkende opptrinn for å fremme sitt innvandringsfiendtlige budsak i det den omtaler som en misjon for å bevare fransk og europeisk sivilisasjon.