Mojtaba Balkhi (19) bosatt i Olderdalen i Nord-Troms har fått avslag fra Utlendingsnemda (UNE) som mener det ikke er grunnlag til at han skal få bli i landet. Det skriver framtidinord.no.
Resten av familien har fått midlertidig oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, mens Mojtaba må returnere til et land han har vært på flukt fra siden han var syv år gammel.
– Hva er det humane i dette? Retur til Afghanistan for meg er den sikre død, sier han til framtidinord.no.
Forfulgt gruppe
Familien tilhører hazara-folket, en forfulgt minoritetsgruppe i Afghanistan som fortsatt blir utsatt for folkemord, ifølge framtidinord.no. Mojtaba har heller ingen familie i hjemlandet, og vet ikke hvordan han skal kunne overleve.
– I tillegg vil jeg være fritt vilt med tanke på min kristne tro.
Flere forskjellige kilder forteller ifølge nordlys.no at hazaraene er en folkegruppe som blir undertrykt, forfulgt og trakassert av flertallet. I 2001 var det så ille at faren måtte flykte til Iran. Deretter klarte bestefar til Mojtaba å føre ut mor og de tre barna.
På flukt siden han var sju
Etter gjenforening med faren og en farefull ferd videre som varte i sju år, kom de så langt som til Hellas. Der satte menneskesmuglere foreldrene og det minste barnet på et fly som gikk til Norge, mens flyet som Mojtaba og Soheila satt på, viste seg å lande i Amsterdam.
De to barna, som da var tolv og femten år gamle, ble plassert i en leir for mindreårige i Nederland, men de klarte å rømme og kom seg på et tog med kurs mot Oslo. I den norske hovedstaden fant myndighetene ut at resten av familien bodde på asylmottaket i Olderdalen.
Snakker ikke farsi
En av familiens støttespillere i Olderdalen, Todd Nolin, sier til nordlys.no at alle trodde at hele familien endelig var i trygghet den dagen de to eldste barna nådde fram til dem i Norge. Men der tok de feil.
– Mojtaba var atten år da UNE første gang nektet ham oppholdstillatelse i Norge. De mener at han skal dra til Afghanistan, og vil sette ham på et fly til Kabul. Der mener de at han har slektninger som kan ta seg av ham, forteller Nolin, og fortsetter:
– Mojtaba var bare seks-sju år da han forlot Afghanistan. Hele hans nærmeste familie er borte fra landet. Og hvordan kan UNE forvente at slektninger som han aldri har hatt noen forhold til, skal stille opp for ham?
– De tar heller ikke hensyn til at dari er morsmålet hans, og han kan lite farsi som det store flertallet i Afghanistan snakker. Å sende ham til Kabul, er som å sende en samisktalende ungdom som har bodd hele livet i utlandet til Oslo og forvente at han kjenner norsk språk og kultur. Men det er ikke alt. Hazaraer blir forfulgt og drept, sier Nolin.
Støtte fra kommunen
18-åringen har fått mye støtte i lokalsamfunnet i Nordreisa. Det skriver nrk.no. Blant annet arrangerte Balkhis klassekamerater en demonstrasjon på onsdag forrige uke.
Torsdag vedtok Nordreisa kommune en felles uttalelse i saken.
– Familien er i en svært vanskelig situasjon, begge foreldrene er syke, og faren er innlagt på institusjon. Dette gjør at Mojtaba har en svært viktig rolle for sine to yngre søstre. Mojtaba har ikke oppholdt seg i Afghanistan på tretten år, og har ikke reelt sett noe å returneres til. At han har konvertert til kristendommen, innebærer også en betydelig sikkerhetsmessig risiko i Afghanistan, skriver de i uttalelsen som de også har sendt til UDI.