- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
Rundt 20.000 kvinner i Norge er kjønnslemlestet, anslår forskere. Mange får smerter, cyster og problemer med å urinere, melder NRK.
– For meg tok det ti minutter å tisse. Kjønnsleppene mine var sydd igjen slik at åpningen var like stor som tuppen av lillefingeren min, forteller en kvinne.
Kvinnen vokste opp i Somalia. Som barn fikk hun deler av klitoris og de indre kjønnsleppene fjernet. Som for de fleste jentene som vokser opp på Afriaks horn, ble deretter de ytre kjønnsleppene sydd sammen.
Nå er det tolv år siden hun bestemte seg for å gjøre noe med det. På Oslo Universitetssykehus ble huden som hadde grodd der stingene hadde vært, klippet opp.
Fører til mer kunnskap
En lokalbedøvelse, et lite snitt og et par sting på hver side av de ytre kjønnsleppene. Etter 20 minutter er inngrepet over.
Flesteparten av kvinnene som opereres, kommer fra Somalia og Sudan. En del åpnes i forbindelse med fødsel, men også mange får det gjort på et utvalg kvinneklikker vest, øst,nord eller sør i Norge.
Seksjonsoverlege ved Kvinneklikken ved Oslo Universitetssykehus, Linda Helgadottir, opererer flest kvinner i landet, 32 kvinner i fjor. Hun mener tilbudet fører til mer kunnskap om skadene kjønnslemlestelse medfører.
Snakker sammen
– Kvinnene snakker sammen, noe som øker aksepten i miljøene for at kvinner med plager kan ta en operasjon, og at de får det bedre etterpå, sier hun.
I Norge antar forskerne at 10.000 kvinner er utsatt for lukking. Nesten alle ble lemlestet før de kom til Norge. Verdens Helseorganisasjon deler inn i tre hovedgrupper lemlestelse: fjerning av hele eller deler av klitoris, fjerning av de indre kjønnsleppene, eller lukking, der de ytre kjønnsleppene blir sydd igjen.