- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Under presentasjonen avholdt for en knapp time siden uttalte statsminister Erna Solberg at man har kommet til enighet på et område hvor det har vært stor avstand mellom partiene.
– Alle partiene har måttet gi, og alle partiene har fått. Avtalen er omfattende, men vi vet at det alltid kan oppstå situasjoner hvor regjeringen må handle. Og da er utgangspunktene for disse partiene å bli enige. For oss er det viktig med tillit når vi skal lage avtaler på områder hvor det finnes avstand mellom de ulike partiene.
Frp-leder Siv Jensen påpekte at avtalen betyr både innstramninger på innvandringsfelte og en opprydning etter åtte år med rødgrønn politikk.
– Vi er enige om å følge opp avtalen fra Nydalen til punkt og prikke. Vi skal få til en ny mottaksstruktur, der asylsøkere med endelig avslag skal få tilrettelagt en rask og effektiv utvisningsprosess. Vi har også ment at en 24-årsaldersgrense og økt forsørgerkrav er viktige tiltak som vil bli gjennomført. Her finnes det gode verktøy i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.
Godt forhold tross uenighet
Når det gjelder asylbarna har Frp lenge hatt andre forslag enn det som nå ligger i avtalen, mente hun.
– Likevel har vi akseptert å bli med på Nydalen-avtalen. Innstramninger i asyl og innvandring er en viktig sak for Frp, og jeg er godt fornøyd med de tiltakene som partiene har blitt enige om. Vi har et godt forhold til Venstre og KrF, og det vil vi fortsette å ha.
Krf-fokus på asylbarna
1. nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, hevdet det har vært viktig å få konkretisert asylavtalen.
– Vi i KrF har en forventning at når dette er en såpass omfattende avtale så skal vi ha et like godt samarbeide på dette område som i andre ting. For KrF har det vært spesielt viktig å ta opp asylbarnas situasjon, og helst fått til en varig løsning på plass. I tillegg har det vært viktig å vite hvor innstramningene kommer til å gjennomføres.
En politisk bragd
Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte at det har vært lettere å jobbe i andre deler av den borgerlige politikken, som f.eks. næringsliv. Hun kalte avtalen en stor politisk bragd.
– Når vi fire blir tvunget til å sitte i samme rom og få frem en avtale, så treffer vi i sum det som folk oppfatter som en rettferdig flyktning- og innvandringspolitikk. Noe av avtalen ligger Venstres hjerte veldig nært, mens andre ting har vi måttet gå lange runder med oss selv på.
– Oppmykning for asylbarns situasjon er noe Venstre og KrF gikk til valg på. Vi har lenge ment at det er viktig å få til en regelendring som er til fordel for barna. Vi har fått til en styrking av den barnefaglige kompetanse i forskriftsteksten, identifisert hvilke hensyn som skal tas med og begrunnet utvidelsesplikten når det gjelder barn. Et annet viktig poeng er å få til et bedre skjønnsbruk i saker som gjelder familiegjenforening.