- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
I 1914 ble 80 afrikanere stilt ut og levde i hytter med palmetak, omgitt av afrikanske rekvisitter, i den såkalte Kongolandsbyen.
1,4 millioner, altså halve Norges befolkning på den tiden, besøkte “utstillingen” i Frognerparken.
Stiller ikke ut mennesker
Kunstnerne har tidligere hevdet at de ville hente inn afrikanere fra Senegal for å bebo den nye landsbyen, men de har selv vært med og sådd tvil og forvirring om prosjektet i mediene.
Korodirektør, Svein Bjørkås stiller seg tvilende til at det vil bli stilt ut afrikanere i Frognerparken.
– Det skal lages en fysisk utstilling der man skal rekonstruere portalen ut ifra det som finnes av film og bilder, så skal det være noen hendelser i tilknytning til at utstillingen åpnes 15. mai. Det er ingen grunn til å forvente at det skal stilles ut afrikanere i Frognerparken, sier Bjørkås, men viser til at kunstnerne selv må svare på hvordan prosjektet skal gjennomføres, sier Bjørkås til NRK.
Uklarheter rundt prosjektet
Antirasistisk Senter og det norsk-afrikanske miljøet har protestert kraftig mot ideen om å stille ut afrikanere i parken. Det har derfor vært knyttet usikkerhet til hvorvidt det kontroversielle prosjektet vil bli gjennomført.
Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen vil ikke kommentere utviklingen av prosjektet før den er på plass.
– Vi har allerede gitt uttrykk for våre bekymringer, men vil nå avvente og se hva dette blir, før vi kommenterer det nærmere. Men vi forutsetter at utstillingen ikke vil bekrefte stereotypier og fordommer, det ville være en utilgivelig feil i grunnlovsjubileet. Nå ligger ballen hos kunstnerne og det er opp til dem hva de vil gjøre, sier Berglund Steen til NRK.