- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Fra 1990-2012 har det ifølge SSB innvandret 580.000 personer til Norge fra land utenfor Norden. Av disse var det over 200.000 som er såkalte familieinnvandrere. Dette er personer som enten får familiegjenforening eller såkalt familieetablering.
Førstnevnte kategori er typisk flykninger og arbeidsinnvandrere som får hente hjem familien, mens sistnevnte kategori typisk er nordmenn som finner ektefelle i utlandet. Familieinnvandring totalt utgjør totalt 37 prosent av den ikke-nordiske innvandringen til Norge, og SSB har nå laget en grundig analyse av familieinnvandringen til Norge.
Stabilt nivå på familieetablering
Antallet som kommer grunnet familieetablering har holdt seg relativt stabilt, mens det er familiegjenforeningene som har skutt fart. I stor grad handler dette om menn fra Øst-Europa som har kommet til Norge som arbeidere, og som etter hvert har hentet familien sin hit. Kvinner er derfor overrepresentert i statistikken, og Polen og Thailand er de klart største landene. Polen på grunn av familiegjenforening for arbeidsinnvandrere, mens mange nordmenn finner ektefelle i Thailand.
– Familiegjenforeninger har økt spesielt mye etter årtusenskiftet, som følge av den økte arbeidsinnvandringen fra land som Tyskland og særlig nye EØS-land, som igjen er en følge av EØS-utvidelsen i 2004, skriver SSB i sin rapport.
Avkrefter myter
I Norge har det lenge vært en debatt om å øke aldersgrensen for å få familiegjenforening for å hindre blant annet tvangsekteskap. Ifølge SSB er det imidlertid stadig færre norskfødte personer med innvandrerfamiliebakgrunn som henter ektefelle i hjemlandet til foreldrene.
– Siden årtusenskiftet blitt færre etableringer med personer i aldersgruppa 18-23 år. Dette til tross for at det er mange flere ugifte norskfødte med innvandrerforeldre i denne aldersgruppa nå enn før. Fra en topp i 2002, da over 600 personer kom til denne gruppa, var antallet nede i under 300 i 2012, skriver SSB videre i sin rapport.