Får kritikk for Somaliland-støtte

 
Foto: Arbeiderpartiet
Oslo bør anerkjenne Somaliland som egen stat, foreslo Ap-politiker Bashe Musse, medlem i helse og sosialkomitéen i Oslo bystyre. Forslaget har skapt kontrovers.

I en nett-petisjon lagt ut på minsak.no går Musse inn for at Oslo bystyre skal oppfordre den norske regjeringen om å anerkjenne Somaliland som en egen, selvstendig stat.

– Bystyret i Oslo støtter det norsk-somalilandske miljøet i Oslo og deres kampanje for å få Somaliland anerkjent som en selvstendig stat […]. Anerkjennelse vil bidra til mer demokratisering og stabilitet av hele Afrikas Horn, samt styrke kampen mot terrorisme, ekstremisme, piratvirksomhet og andre former for alvorlig kriminalitet, skriver han.

– Kan ikke drive med utenrikspolitikk
Forslaget til Musse skaper negative reaksjoner i det norsk-somaliske miljøet, særlig på sosiale medier. En annen nett-petisjon på samme webside krever at “Musse må gå av som representant for norsk-somalierne”.

Negativt overrasket: partikollega Ubah Abdulqadir Aden.
Foto : Foto: Arkiv

– Musse har lovet flere ganger at han skulle kjempe for de sakene som gjelder norsk-somaliere og etniske nordmenn, men han har ved flere anledninger splittet det norsk-somaliske miljøet. Vi er norsk-somaliere som bor i Norge, og anser Somalia som ett land. Bystyret har ikke legitimitet til å anerkjenne noe land og har ikke noe med utenrikspolitikk å gjøre, skriver én kritiker. 

Forbausende
Norsk-somaliske Ubah A. Aden fikk vite om nett-petisjonen i etterkant av påskeferien. Hun ser på innspillet som mildt sagt forbausende.

– Jeg er litt bekymret for at forslaget kan skape mer konflikt og splittelse internt i miljøet. Klankonflikten i Somalia var en av årsakene til borgerkrigen, som igjen førte til at flere millioner somaliere ble flyktninger. Å fortsette med dette er helt unødvendig. Et bystyre er feil forum for denne type sak. Her bør man heller skal ha fokus på lokalpolitiske saker.

– Et positivt forslag
Utrop tok telefonisk kontakt med Bashe Musse for å få tilsvar på kritikken. Men bystyrepolitikeren ønsket ikke å kommentere saken. 

En som imidlertid ikke sier seg enig i kritikken fra Aden, er Ahmed Haji Nur. Nur kom til Norge i 1982, og har vært sentral med flere verv i ulike somaliske organisasjoner i Norge.

– Forslaget er positivt og velbegrunnet. Både Bashe Musse og andre som måtte ønske det, står i sin fulle rett til å fremme politiske synspunkter. 

Nur mener forslaget kunne kommet fra hvem som helst. Han viser til et konkret tilfelle fra Storbritannia, hvor en lokalpolitiker i Sheffield, Mohammad Maroof, sammen med to av Sheffields parlamentsmedlemmer, Clive Betts og Paul Blomfield, lyktes i få bystyret i den nord-engelske byen til å fremme anerkjennelse av Somaliland.

– Her handler det om genuin interesse for saken.

– Helt feil
Er ikke likevel kritikken av forslaget berettiget, spesielt argumentene om at det vil forsterke klan-tankegang?

– Nei, det blir helt feil. Somalia og Somaliland er kulturelt svært like. Klan- og stammeveldet er eldgammelt og vil under rette forutsetninger støtte sine repektive regjeringer, er tonen fra Nur.