FHI: Å spise mer mager fisk minsker risiko for diabetes

FHI anbefaler mager fisk for å minske diabetesrisikoen,
Foto: Jonn Leffmann
Spiser du mer mager fisk, minsker dette risikoen for å utvikle diabetes type 2 med nær 30 prosent. Det viser nye studier.

Studien er gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) , Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.

Forskerne så nærmere på sammenhengen mellom diabetes type 2 og kosthold. Spesielt på mager fisk, fet fisk og omega 3-tilskudd.

– Økt inntak med mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent for hele gruppen, sier seniorforsker Jannike Øyen, som er førsteforfatter av artikkelen og prosjektleder ved Havforskningsinstituttet.

Effekten av å spise mer mager fisk var sterkere hos de deltakerne i undersøkelsen som var definert som overvektige.

Ingen lignende effekt ble registrert når det gjaldt fet fisk eller omega 3-tilskudd.

Har du diabetes? Eller spørsmål om diabetes?

Da kan du få hjelp. Diabeteslinjen kan hjelpe deg. Du kan ringe på 815 21 948 mellom 09.00 – 15.00. I Diabetesforbundet jobber det personer som snakker flere språk. Du kan snakke polsk, tigrinja, somali og arabisk med veiledere i Diabetesforbundet. Ta kontakt med face2face. 

ORDLISTE

minske: redusere, gjøre mindre

risiko: fare, utgjøre en trussel, være farlig

utvikle: skape, lage, gi, forme

sammenheng: forbindelse, noe som henger sammen

mager: lite fett

inntak: her; det vi spiser

effekt: gevinst, fordel, noe som gjør at noe blir bra

definert: bestemt

overvektig: for tykk, veier for mye, så tykk at det ikke er bra for helsa