- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Hun krever at Justis- og beredskapsdepartementet trekker forslaget om å gi kommunene adgang til å forby tigging på offentlig sted.
– Det er farlig med en politikk som kriminaliserer mennesker i en livssituasjon preget av diskriminering, stigmatisering, fattigdom og nød, sier Ørstavik (bildet).
Likestillings- og diskrimineringsombudet har gitt sitt høringssvar til forslaget til endring i politiloven § 14 om å gi kommuner adgang til å forby tigging på offentlig sted.
– Lovendringens hensikt er å få romfolk vekk fra gatene. Dette er diskriminerende, skriver hun videre.
Trygghetsskapende tiltak
I høringsbrevet skriver departementet at de mener at dagens regelverk ikke i tilstrekkelig grad gir kommunene virkemidler som er egnet til å forebygge kriminalitet, sørge for ro og orden, samt sikre innbyggernes behov for trygghet i hverdagen.
– Vi ønsker derfor høringsinstansenes syn på et forslag som innebærer at kommunene skal kunne forby tigging. Adgangen til alternativt å sette vilkår for tigging foreslås opprettholdt. Departementet foreslår videre at man ikke tar sikte på å opprette et sentralt register over pengeinnsamlere.
Forsterker stereotypier
Ombudet skriver i høringen at en utbredt stereotypi er at tilreisende rom i stor grad er kriminelle snarere enn fattige, og at de skaper utrygghet i offentlig rom på grunn av kulturelt betinget atferd som oppleves aggressiv.
– Generelle og feilaktige forestillinger om en folkegruppe er farlig. Det kan senke terskelen for å gå på kompromiss med verdier vi vanligvis holder høyt. Forslaget fra regjeringen forsterker og legitimerer stereotype forestillinger om romfolk. Vi krever at forslaget trekkes og erstattes av gode sosialpolitiske tiltak som kan bedre tilreisende roms hverdag, sier Ørstavik.