Onsdag kom meldingen om at den norsk-albanske islamisten Egzon Avdyli (25) er blitt drept i kamp i Syria. Egzon Avdylis far forteller at 25-åringen skal ha blitt drept mandag denne uken. Det skriver Aftenposten.
Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er ikke overrasket over meldingen om at norske islamister har mistet livet i kamper i Syria.
– Vi vet at mange av dem som drar til Syria, kjemper blant de mest radikale gruppene. De er radikalisert før de reiser ned og velger bevisst å slutte seg til radikale grupper fremfor mer moderate alternativer, sier Hegghammer til Aftenposten.
Egzon Avdyli kom til Norge som barn. Avdyli er født i det tidligere Jugoslavia, men er norsk statsborger. Han har tidligere vært talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah i Norge, og reiste ifølge NRK til Syria på nyåret.
Kan føre til økt rekruttering
Journalist Lars Akerhaug har skrevet boka Norsk Jihad om jihadister i Norge. Han sier Avdyli var en ung, veldig engasjert muslim, som ble radikalisert og ble en ledende person i det radikale miljøet på Østlandet.
– Han var utvilsomt en lederskikkelse, og en av dem som satt i ledelsen i Profetens Ummah, sier Akerhaug til NRK.
I en kronikk i VG forteller Akerhaug mer om hvordan han opplevde Avdyli da han møtte ham i forbindelse med arbeidet med boka og senere. Akerhaug tror mediedekningen av Avdylis dødsfall vil føre til økt rekruttering av jihadister i Norge, “paradoksalt nok”, som han skriver. Han mener likevel ikke dette er medienes ansvar, for nyheten spres uansett i sosiale medier.
Hvordan forebygge
Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er imidlertid usikker på hvilken effekt dødsfallet kan få. Det er flere mulige utfall; at andre skremmes fra å dra til Syria – eller at det trigger ønsket om å dra ned.
– Islamister som reiser ned, vet godt hva de mest radikale gruppene i Syria står for. Det ser ikke ut til å ha noen avskrekkende effekt på dem. Men det er vanskelig å si hva som blir nettoeffekten av et slikt dødsfall. Norske islamister har blitt drept i Syria tidligere også, uten at det har hatt noen markant effekt, sier han til Aftenposten.
Det har vært mye snakk om forebygging etter at det ble kjent at norske ungdommer og unge voksne reiser til Syria for å delta i krigen. Journalist Lars Akerhaug mener mye av innsatsen må skje innad i muslimske miljøer.
– [J]eg er mer og mer overbevist om at det først og fremst er de muslimske miljøene som selv må føre kampen mot ekstremismen, skriver han i VG.