- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Kjeden (som vist i illustrasjonen under), som ble dannet av eidsvollsmennene i 1814, symboliserte at de la sterke konflikter bak seg og sto samlet om Norges nye grunnlov. Delegatene lovet at de skulle være «Enige og tro til Dovre faller» – i all fremtid.
– Skoler og arbeidsplasser over hele landet har sluttet opp om arrangementet, og vi håper å nå ut til enda flere som ønsker å markere at det er 200 år siden grunnloven ble vedtatt og at eidsvollsmennene reiste hver til sitt, sier Astrid Galstad, seksjonsleder for samfunnskontakt ved Eidsvoll 1814, til NTB.
Grunnloven er fortsatt i bruk og er i dag verdens nest eldste fungerende grunnlov.
– Enigheten om og troskapen til Grunnloven trumfet kulturforskjeller og politiske preferanser. Det er her broderkjeden fortsatt har sin aktualitet og kraft. Med Broderkjeden 2014 ønsker vi å vise et nasjonalt samhold rundt demokratiet og de verdiene som ligger i Grunnloven, sier Astrid Galstad.
Står sterkere sammen
En broderkjede skiller seg fra en vanlig håndlenke, ved at grepet man får ved å krysse armene, blir sterkere. Man blir stående skulder ved skulder, som en barrikade, i motsetning til en håndlenke, der man står spredt og enklere kan miste taket. Broderkjeden 2014 er en feiring av grunnlovsjubileet der alle kan delta – på skolen, på jobben, i institusjoner eller andre steder der man samles.
Statsminister Erna Solberg vil være tilstede på Eidsvoll og danne broderkjede med skolelever og ordførere.
– Når vi gjenskaper broderkjeden i 2014, er det for å vise at hele Norge står sammen om Grunnloven på tvers av kulturelle identiteter, politiske skillelinjer og er en sterk og samlet nasjon, avslutter Astrid Galstad.