- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
En gruppe forskere fra Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO) har undersøkt om det finnes ulikheter i hvor alvorlig multippel sklerose forløper hos etniske nordmenn og hos innvandrere som har fått MS etter at de kom til Norge.
Undersøkelsen er foretatt blant 47 MS-pasienter i Oslo som har innvandret fra Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. Pasientene ble sammenlignet med 447 norske MS-pasienter og 48 MS-pasienter som har innvandret fra vestlige land. Innvandrerne fra vestlige land har ikke hatt et sykdomsforløp som skiller seg vesentlig fra etniske nordmenn.
Får alvorligere sykdomsforløp
Konklusjonen er at ikke-vestlige innvandrere i Norge som får MS, har et alvorligere sykdomsforløp enn etniske nordmenn og innvandrere fra vestlige land.
− Studien viser at vi må være mer oppmerksom på at MS kan opptre mer alvorlig hos ikke-vestlige innvandrere. Vi må gi dem en tettere oppfølging og bedre forebygging av sykdommen, sier Pål Berg-Hansen, hovedforfatter av rapporten, nevrolog ved OUS og PhD-stipendiat ved UiO.
Kan handle om miljøfaktorer
Årsaken til endret risiko for MS etter migrasjon antas å ligge i miljøfaktorer som disponerer for sykdom.
− Slike miljøfaktorer kan være D-vitaminmangel hos ikke-vestlige innvandrere, som ikke har den samme tradisjonen for å drikke tran, spise fet fisk og sole seg som nordmenn. En annen miljøpåvirkning kan være infeksjoner fra en fremmed virus- og bakterieflora. Videre kan røyking og overvekt i tidlig alder øke risikoen for MS, forteller Berg-Hansen til dagensmedisin.no.
Linken til illustrasjonsbildet.