Holder utstilling om fredsprisvinner

 
Foto: Erik F. Brandsborg
Onsdag 4. juni er det 25 år siden studentopprøret på den Den himmelske freds plass ble brutalt slått ned. I løpet av uken åpner Nobels Fredssenter en aktuell utstilling om den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, fredsprisvinneren i 2010 (bildet), om sin lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Kina.

Utstillingen 2010 Liu Xiaobo forteller historien om den eneste fredsprisvinneren som i dag sitter fengslet. Utstillingen, som går fra 31. mai til 14. september 2014, er tekstet på kinesisk, engelsk og norsk.

Fredsprisvinneren kunne ikke komme til Oslo for å ta imot fredsprisen i 2010. I Rådhuset stod Liu Xiaobos stol tom. I etterkant av seremonien sensurerte kinesiske myndigheter uttrykket “tom stol” på det kinesiske internettet.

Stolen er sentral i utstillingen. Besøkende kan ta bilde av seg selv med den tomme stolen og bruke #FreeLiu på Instagram og Twitter og slik støtte kampen for å frigi Liu Xiaobo.

– Xiaobo er en av vår tids fremste symbol på kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet, derfor er det viktig for oss å fortelle hans historie, sier Liv Astrid Sverdrup, utstillingssjef på Nobels Fredssenter, til mynewsdesk.com.

Fengslede fredsprisvinnere
Liu Xiaobo har i flere tiår vært en av Kinas mest fremtredende forkjempere for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Han deltok i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og var en ledende forfatter bak Charter 08, et manifest for menneskerettigheter i Kina.

I 2009 ble han dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for “oppfordring til undergraving av statens makt”.

Xiaobo er også en av mange fredsprisvinnere som har vært forfulgt og fengslet for sin sak. I utstillingen kan publikum også bli kjent med hvilke andre fredsprisvinnere som har vært frihetsberøvet, blant andre Carl von Ossietzky, Martin Luther King jr., Andrej Sakharov, Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi.

Linken til illustrasjonsbildet.