– Vi kjenner godt til problemene med kontroll, og vår erfaring er at folk ikke vet sine rettigheter. Det er behov for å formidle grunnleggende kunnskap om folks rettigheter. Dessuten forteller vi folk hvordan de skal opptre for å unngå en opphisset situasjon, sier daglig leder i OMOD, Akhenaton de Leon til Dagbladet.
«Skriv ned alt om situasjonen (tid, sted, evt. bilnummer, alt som skjedde). Forsøk evt. å få navn og mobilnummer på personer i nærheten som kan være vitner», står det i brosjyren.
Leon forteller at når politiet er anklaget for noe, så skaffer de ikke vitner. Hvis det er motsatt, greier de det. Politiet står mye sterkere i retten fordi retten har stor tillit til dem.
Han forteller om en hendelse som skjedde nylig:
– To afrikanere kom i konflikt med tre nordmenn. Da politiet kom, satte de håndjern på afrikanerne, men nordmennene fikk forklare seg. Politiet opplyste nordmennene om at de kunne anmelde saken, men afrikanerne måtte dra til politihuset selv. Der ble de nektet å levere anmeldelse. Nå skal de anmelde saken med hjelp av oss, sier han.