Kårer 100 mannlige minoritetsforbilder

 
Foto: Kollasje/www.utrop.no
Et panel bestående av legen Wasim Zahid, Minotenk-leder Linda Alzaghari og leder i Likestilling, integrering og mangfold (LIM), Tina Shagufta Kornmo, holder i disse dager på å finne ut hvem som er de mest inpirerende menn på minoritetsfronten.

Kornmo sier til utrop.no at man har sett på forslag som er kommet og lagt til navn man mener har manglet.

− Vi kunnet hatt med mange flere, men måtte begrense oss til 100. Det er mange flere flotte unge mannlige forbilder som jeg håper på andre vis får den anerkjennelsen de fortjener. Vi har mailutvekslet og fordelt arbeidet på tre.

− Utgangspunktet er at de mannlige forbildene har flerkulturell bakgrunn, legger hun til.

Hvorfor er det viktig å fokusere på minoritetsmenn?

− Fordi forbilder viser vei og muligheter, og skaper kanskje ambisjoner hos unge menn. Ambisjoner som tar dem nærmere det de drømmer om for fremtiden. Jobben må de selvsagt gjøre selv, men veien er lettere å gå, og målet er lettere å nå når noen har tråkket opp stien.

Forbilder mot frafall
For den norsk-pakistanske legen Wasim Zahid har det vært viktig å ha med folk fra mest ulike felt.

− Vi har tatt med gründere, kulturarbeidere og høyt utdannede i kåringen for å ha et bredest mulig appell og for å kunne motivere. Vi har også blitt enige om at det er en målsetning å samle folk med ulike etniske bakgrunner.

Forbilder er viktige for alle, og ikke minst for å få folk til å strekke seg etter noe.

− Særlig gjelder dette unge gutter og menn med flerkulturell bakgrunn. Vi ser at det er stadig flere som faller igjennom, en del dropper ut av skolen og får ikke en fot i arbeidslivet eller samfunnet forøvrig. Og da er det viktigere å synliggjøre de få, men gode forbildene som finnes, sier Zahid til utrop.no.

Få frem de som lykkes
Leder i Minotenk, Linda Alzaghari, forteller et av formålene er å gjenspeile minoriteter i Norge som den svært sammensatte gruppen de er.

− Her finner man menn av ulik opprinnelse, alder og kompetanse. En vil kunne se rollemodeller som gjør det godt karriéremessig, som har anerkjennelse i sine egne miljøer, og som er rollemodeller for alle, også majoriteten, forsikrer hun.

Alzaghari påpeker at minoritetsmenn ofte får negativ medieomtale.

− Har handler det om å få frem om at mange har lyktes, og at det går an å lykkes å for andre i samme situasjon i Norge. Vi har i lang tid hatt fokus på minoritetskvinner, og ser nå at vi fremheve minoritetsmenns positive innsats i det norske samfunnet.