– Barneomsorg må bli mer sentral i utviklingspolitikken

SOS Barnebyer feirer i disse dager 50 år. Bildet her er fra familieprogrammet i Mwanza i Tanzania som drives i organisasjonens regi
Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Slik ordlegger generalsekretær Svein Grønnern seg i forbindelse med SOS-barnebyers 50-årsjubileum.

10. juli 1964 ble “Komitéen for Norske Venner av SOS-barnebyer” stiftet i Oslo av en håndfull ildsjeler som ville støtte organisasjonens arbeid for foreldreløse barn i Asia. Resultatet ble en barneby i Daegu i Sør-Korea der to av husene var finansiert av norske givere.

Siden har engasjementet bare vokst. I dag har SOS-barnebyer nesten 120 000 norske faddere som støtter SOS-barnebyers arbeid i over hundre land i hele verden. 

Og selv om går i riktig retning, er det fortsatt mye som står igjen, forteller Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge, til NTB.

– Fortsatt vokser 160 millioner barn opp uten omsorgspersoner, noe som betyr en barndom uten beskyttelse og trygghet, og uten kjærlighet fra en familie. Det får store konsekvenser, for barna selv og for samfunnene de vokser opp i.

 
Foto : sosbarnebyer.no

Bedre barneomsorg for en bedre verden
Grønnern legger til at arbeidet for barn bør prioriteres høyere i utviklingspolitikken. Han viser til at i enkelte land er det anslått at 70 prosent av barn på institusjon kunne bodd hos familien hvis de hadde fått støtte til mat, husly, helsetjenester og yrkesopplæring.

– Skal vi bygge varige, stabile samfunn må vi sørge for at barna vokser opp til å bli trygge, produktive voksne. En bedre barneomsorg er det viktigste vi kan gjøre for å skape en bedre verden.

Han forsikrer om at 50-årsjubilanten ikke skal hvile.

– Vi vet at arbeidet vårt nytter. Vi skal feire alt som har lykkes, samtidig som vi må huske at mye arbeid står igjen. Barn trenger omsorg, kjærlighet og en trygg oppvekst, sier Grønnern til NTB.