- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
Spesielt Hellas og Kroatia bruker ulovlige tiltak for å hindre asylsøkere i å krysse grensen, ifølge granskningen, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere medier, blant dem tyske Der Spiegel.
Journalister fra sju land har i åtte måneder jobbet med å avdekke hvordan politiets spesialenheter går systematisk fram for å presse asylsøkere tilbake over grensen, tilbake til land som Tyrkia og Bosnia-Hercegovina, noe som er i strid med internasjonalt lovverk. De bruker ofte umerkede uniformer og finlandshetter for å skjule identiteten sin, skriver Spiegel.
Også journalister fra den tyske kringkasteren ARD, den franske avisa Liberation , den nederlandske etterforskningsplattformen Lighthouse Reports samt kroatiske og serbiske medier er involvert.
EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier hun er sjokkert over funnene. Hun skal allerede torsdag diskutere saken med ministre i både Hellas og Kroatia.
– Jeg reagerer veldig sterkt på dette. Noe av denne informasjonen er sjokkerende. Dette må selvfølgelig undersøkes, sa Johansson under en pressekonferanse i Brussel onsdag.
Seks kroatiske embetsfolk bekrefter til Der Spiegel at mennene i videoene er medlemmer av en spesiell politienhet. Operasjonen for å sende asylsøkerne tilbake, omtales som «Operasjon korridor» av kroatene.
Kroatias innenriksminister Davor Bozinovic opplyser torsdag at politiet allerede har etablert et særskilt etterforskningsteam som skal undersøke anklagene og videoopptakene.
Den greske regjeringen avviser anklagene og fastholder at landet opererer innenfor internasjonalt lovverk.
– Vi avviser bestemt disse anklagene. Greske grenser er EUs grenser, og vi opererer innen internasjonalt lovverk og europeisk lov for å beskytte dem, sier innvandringsminister Notis Mitarakis, ifølge Reuters.
– Vitnesbyrd fra asylsøkere hoper seg opp i Hellas, Romania og Kroatia, samlet inn av bistandsorganisasjoner, advokater og journalister, heter det videre.
Mediene har lagt fram «visuelle beviser» fra droner, varmesøkende kameraer og fjernstyrte jaktkameraer.
Amnesty International mener det er «urovekkende at EU-kommisjonen fortsetter å overse skamløse brudd på EU-lovverket og også fortsetter å finansiere politi- og grenseoperasjoner i noen av disse landene».