- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Ved Statens barnehus i Oslo forteller barn hver eneste dag historier om harde knyttnever og mishandling i hjemmet.
– Sakene som kommer inn her er ikke saker som handler om at man har fått et klaps. Dette er saker hvor barn systematisk blir utsatt for psykisk og fysisk vold, sier daglig leder ved Barnehuset, Astrid Johanne Pettersen til NRK.
Grusom behandling
Så langt i år er 354 barn fra seks politidistrikt avhørt om vold i nære relasjoner ved Barnehuset i Oslo. 256 av dem, eller 72 prosent, har foreldre med en annen landbakgrunn enn norsk. Antallet anmeldelser har også hatt en eksplosiv økning. I 2006 ble det anmeldt 81 saker om vold mot barn. Fra januar til august i 2014 ble det anmeldt 1 138 tilfeller av vold mot barn.
I avhørene forteller barn om langvarig og grusom mishandling.
– Alt fra skremsel, det at de blir truet med å bli tatt livet av. Det er også slag med flat hånd, knyttet hånd og bruk av gjenstander. Barna blir utsatt for torturlignende metoder, det at de blir stående på knærne over tid, med hendene opp, og at de står og venter på at det skal falle slag.
Tradisjonelle oppdragelsesmetoder
Tone Davik, som er fagspesialist på dommeravhør av barn i Kripos, ser en klar tendens til flere anmeldelser av voldssaker som gjelder ikke-etnisk norske barn.
– Når vi går inn i de familiene, så er det ikke uvanlig å høre at dette er den måten de har vært vant til å oppdra barn på, som de selv ble oppdratt på, og som besteforeldrene oppdro foreldrene på. De kan godt vite at det ikke er lov å slå barn i Norge, men når de ikke har noen alternative måter å være tydelig på, så er det det de tyr til, sier Davik til NRK.