- – Unikt å være mariachigruppe i Norge - 19.11.2024
- Ukjent fremmedkriger ble til menneske - 19.11.2024
- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
Jon Reidar Øyan (40) og Line Oma (39), som var de andre kandidatene, fikk henholdsvis seks og to stemmer fra den utvidede bystyregruppa til Oslo Arbeiderparti, skriver avisen.
Søndag ble det klart at et flertall på tre ønsket Øyan som varaordfører, mens de andre to ønsket Alsabeehg. Kort tid etter dette ble det klart at bystyrerepresentant Line Oma ville stille til kampvotering om vervet.
Valgt med overveldende flertall
Politisk redaktør i Avisa Oslo Eirik Mosveen påpeker at Alsabeehg ble valgt med et overveldende flertall.
– Dette er klart tale fra bystyregruppa til Arbeiderpartiet. Det er tydelig at man ønsket en med innvandrerbakgrunn helt i front. Tidligere har Khalid Mahmood nærmest bønnfalt eget parti om å lytte til det, og det har man gjort.
Familien flyktet
Alsabeehg vokste opp i Bahrain, men fordi faren drømte om et bedre samfunn, for frihet og demokrati og kjempet mot diktaturet, måtte familien flykte.
I 1989 kom familien til Norge. De bodde to år i asylmottak på Klemetsrud, deretter i en kommunal bolig på Holmlia.
Etter hvert flyttet familien sammen i en generasjonsbolig i Prinsdal. Abdullah har bodd hele livet sitt i Norge på Søndre Nordstrand med foreldrene og seks søsken.
En tøff oppvekst
Oppveksten oppsummerer han overfor Vårt Oslo som tøff, og i ung alder at bestemte seg for å bidra til samfunnsendringer.
– Jeg var låst til senga og tenkte at faen, jeg skal redde verden og få til mye. Jeg innstilte meg på at livet var kort, at jeg måtte oppnå ting tidlig og stille opp for andre, sier 35-åringen.
Abdullah mener de tøffe opplevelsene har gjort ham sterkere og gjort at han setter større pris på den energien og tiden man har.
– I helsesystemet ser du hva samfunnet stiller opp med for deg i en vanskelig situasjon. Det ga meg en takknemlighet og et engasjement. Det er noe jeg vil styrke og bevare, sier bystyrepolitikeren.
I en Facebook-post viser Alsabeehg at veien fra flyktningmottaket på Klemetsrud til Rådhuset i Oslo har vært lang.
– Jeg håper jeg sender et signal til alle i Oslo, og særlig ungdom jeg møter, om at det er mulig å lykkes i vårt samfunn. At man må stå på for å få rettigheter, muligheter og for å knuse alle glasstak.
Vil være til for hele Oslo
Flere medier har påpekt hans innvandrerbakgrunn og religiøs tilhørighet, noe som Alsabeehg er skeptisk til.
– Ingen fotballspiller blir kalt minoritetsfotballspiller. Ingen politiker skal bli kalt for minoritetspolitiker. Jeg skal være en politiker for hele Oslo. Samtidig glemmer jeg aldri min bakgrunn og hvor jeg kommer fra: Oppveksten min på Holmlia, at jeg er småbarnsfar, og min flerkulturelle bakgrunn. Derfor er det ekstra viktig for meg å bekjempe rasisme og diskriminering i samfunnet.
Varaordførervervet er noe som forplikter, hevder han:
– Jeg vil være en stemme for de som ikke får en stor nok plass i politikken. En stemme for mangfold, felleskap og like muligheter for alle.
FAKTA
Abdullah Alsabeehg (født 6. september 1986) er en bahrainsk-norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han ble innvalgt i Oslo bystyre i perioden 2011–2015, og gjenvalg for perioden 2015-2019, og 2019-2023.
Alsabeehg var fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i Samferdsels- og miljøkomiteen, Kultur- og utdanningskomiteen og Byutviklingskomiteen i Oslo bystyre. Han var vara til landsstyret i Arbeiderpartiet, og var fast medlem av landsstyret i perioden fra mars 2012 til april 2013.
Alsabeehg ble etter valget i 2019 utnevnt av byrådsleder Raymond Johansen som byrådssekretær.
I oktober 2021 overtok han som Oslos varaordfører, da Kamzy Gunaratnam ble valgt inn på Stortinget.