- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Hvis vi skal dra til Iran, må vi iføre oss hijab, noe det er veldig fjernt for meg å gjøre, sier Venstre-lederen til Dagsavisen.
En delegasjon fra utenrikskomiteen i Stortinget har nemlig fått en muntlig invitasjon til å besøke Irans nasjonalforsamling, hvor datoen er ikke bestemt.
Også andre politikere nekter å føye seg for den strenge kleskodeksen. Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) blir hjemme, skriver avisen.
– De krever at kvinner pakker seg inn, og det gjør ikke jeg, sier Nybakk til NRK.
– Hår er politisk
Fra Irans ambassade har det kommet signaler om at man må bære et løst hodeplagg uten å dekke til hele håret, for å komme inn i landet. Skei Grande mener på sin side at hår er politisk.
– Jeg synes det er krenkende for meg at jeg skal være nødt til å dekke meg til for å få lov til å dra til et land, sier hun til NRK.
Ifølge Venstre-lederen er tildekking eller ei et personlig valg, og vil ikke kreve at alle i Stortingets delegasjon gjør som henne.
– Jeg kjemper gjerne for kvinners ønske om å bruke hijab der de har valgt det selv, men da må det aksepteres at jeg velger å ikke gjøre det, sier Skei Grande.
Hylles av norsk-iraner
Lederen for nettverket Iran Human Rights (IHR), Mahmood Amiry-Moghaddam, hyller på sin side Skei Grande og Nybakk for ikke å følge iranske myndigheters hijab-lover.
– Jeg støtter deres begrunnelse fullt ut, fordi vi må huske at disse besøkene har stor symbolverdi. Iranske myndigheter bruker besøkene som tegn på internasjonal legitimitet. Dette er en anledning for vestlige politikere å protestere mot det som foregår i Iran, sier han til Nettavisen.