Tallene levner ingen tvil. Norsk ungdom drikker mindre enn på starten av 2000-tallet. Det skriver avisen Vårt Land.
Sosiolog og rusforsker Willy Pedersen publiserte nylig en forskningsartikkel som ser på drikkemønstrene blant 16- og 17-åringer fra 1990-tallet fram til i dag.
Pedersen tror noe av årsaken til nedgangen er at drikke-vanene til muslimsk ungdom påvirker venner med annen bakgrunn.
– I de store byene tror vi utviklingen kan være preget av muslimske ungdommer. De har en veldig restriktiv holdning til alkohol, noe som også vil kunne påvirke andre ungdommer i deres omgangskrets, sier han til Vårt Land.
Denne effekten har vært kjent lenge. Men Pedersen ser også andre mulige forklaringer på utviklingen. Det reduserte forbruket kan være en form for protest og at ungdom rett og slett er lei av at foreldrene drikker mye.
– I tillegg er det mulig å se utviklingen i lys av det som kalles generasjon prestasjon, eller generasjon lydig. Spesielt mange jenter er svært opptatt av kropp, trening og å spise sunt. Alkohol passer dårlig inn i et sånt sunnhetsregime.
En tredje mulig forklaring er at flere ungdom sitter hjemme og spiller dataspill på internett.
I høst gjennomførte Utrop en spørrerunde blant mer enn 200 ungdommer i Oslo. Der kom det framat ungdom synes det er vanskelig å være venner med dem som har veldig forskjellig forhold til alkohol fra dem selv (sak bak betalingsmur.)