- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
I undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Norsk Folkehjelp, svarer åtte av ti “ja” på spørsmål om hvorvidt Norge bør jobbe aktivt med å forby atomvåpen.
– Folk er lei av å vente på at atomvåpenmaktene skal ruste ned frivillig. Atomvåpen representerer en enorm risiko for verdenssamfunnet, og det er en risiko vi ikke kan leve med lenger, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, til NTB.
Burde følge Østerrike
I desember i fjor lanserte Østerrikes regjering The Austrian Pledge, et dokument hvor de forplikter seg til å arbeide for å forby atomvåpen. Østerrike har nå bedt Norge om å slutte seg til Austrian Pledge, noe som 77% av de spurte i Norsk Folkehjelps undersøkelse mener Norge også burde gjøre.
– Utenriksminister Brende har vært negativ til å slutte seg til Østerrikes initiativ. Jeg mener det er flaut at Norge ikke tar en tydeligere lederrolle i et initiativ som vi var med på å starte. Både folket og et politisk flertall på Stortinget ønsker at vi skal bidra til å skape et politisk grunnlag for et atomvåpenforbud, og da må vi starte med å slutte oss til Austrian Pledge, sier Tørres.
NATO-medlemsskap ingen hindring
For de som vil at Norge skal jobbe for et atomvåpenforbud, er det av liten betydning at vi vil være det første NATO-landet som sier ja til et slikt forbud. 89% mener at Norge bør gå i front blant NATO-landene, mens bare en prosent er imot. Utenriksministeren har tidligere uttalt at norsk støtte til et atomvåpenforbud ikke er i tråd med NATOs strategiske konsept.
– Flere eksperter på internasjonal rett har påpekt at NATO-medlemsskap ikke utgjør noen juridisk hindring for at Norge skal kunne jobbe for et atomvåpenforbud. Nå er det på tide at utenriksministeren får dette med seg. Han har folket i ryggen, sier Tørres.
Linken til illustrasjonsbildet.