- Advokat i livsfare tildeles Stefanusprisen - 26.03.2024
- STL ny generalsekretær - 26.02.2024
- Stadig flere blir kristne i muslimske gulfstater - 28.01.2024
Mens verdens ledere var samlet til FNs klimakonferanse, eller COP26, for å diskutere den beste måten å takle klimaendringer på, ønsket ledere av verdens religioner å sørge for at noen stemmer ikke går tapt i mengden. Nemlig stemmene til urfolk. Dette melder Religion News Service.
Det offisielle sidearrangementet «Making Peace with Nature: Heeding the Call of Indigenous Peoples» ble strømmet på nett og samlet flere religiøse ledere under klimakonferansen. De mener det ikke kan finnes noen løsning på klimakrisen uten å anerkjenne rettighetene og spiritualiteten til urfolk.
– Dette går sammen: Vi beskytter lungene våre. Vi beskytter urfolk, sier Azza Karam, generalsekretær for Religions for Peace.
LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER
– Et religiøst imperativ
Arrangementet ble organisert av den Episkopale Kirken, den Anglikanske Kommunion, Interfaith Rainforest Initiative, Religions for Peace og Kirkenes Verdensråd.
Paneldeltakerne var enige om at religiøse ledere spiller en viktig rolle i å bekjempe klimaendringer ved å dele ikke bare praktiske grunner til å iverksette tiltak for å beskytte miljøet med sine tilhengere, men også åndelige, etiske og religiøse grunner.
– Å beskytte jorden vår, beskytte vår verden, beskytte vårt naturlige økosystem er et religiøst imperativ, sa rabbiner David Rosen, internasjonal direktør for Department of Interreligious Affairs for American Jewish Committee og medpresident for Religions for Peace.
– Det er helt avgjørende for oss å forstå at urbefolkningen og deres liv står i et profetisk forhold til menneskehetens fremtid. La oss passe på. La oss lytte. La oss forstå, for i dette vil vi finne liv, sier presten Mark MacDonald, nasjonal urbefolkningserkebiskop av den anglikanske kirken i Canada og president for Verdensrådet for kirker i Nord-Amerika.
– Vi er fortsatt her
Mari Valjakka, pastor for samisk ved Den evangelisk-lutherske kirke i Finland og moderator for urfolksreferansegruppen i Kirkenes Verdensråd, fortalte hvorfor dette er viktig for det samiske folket.
– Vårt land er hellig for oss. Det gir oss liv og ly. Det er vårt hjem og vår kirke, sier Valjakka.
Og selv om samene er håpefulle om overgangen til renere energi og mer bærekraftige løsninger, er de også bekymret for «grønn kolonialisme», inkludert planer om å bygge en vindpark i hjemlandet, forklarer Valjakka.
– Her er poenget: Vi er fortsatt her. Vi bor fortsatt der og praktiserer vårt tradisjonelle levebrød