- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Hun gir rumenske tiggere frokost, klesvask, klemmer, hodepinetabletter – og husly. I fjor sommer besøkte NRK Oslo-kvinnen Inger Husby hjemme på Bøler og laget en reportasje. Nå kan den nye loven om tiggeforbud gjøre folk som henne til kriminelle.
For i et av alternativene i det nasjonale tiggeforbudet som regjeringen har sendt på høring, er å straffe organisert tigging med inntil ett års fengsel. Medvirkning til tigging skal straffes like strengt. Det kan være å dekke reiseutgifter, sørge for forsyninger eller tilrettelegge overnattingsmuligheter, ifølge lovforslaget.
– Folk har overnattet her flere ganger. De som er her på Bøler har jeg matpakke til, og jeg fyller statoilkoppen med kakao. Jeg vasker tøyet deres når det er behov for det, og innimellom er de hjemme her på middag, sier hun.
Vil ikke slutte å hjelpe
Selv sier Mama Inger, slik hun er kjent blant de rumenske tiggerne i hovedstaden, at hun har ingen planer om å gi seg, selv om lovforslaget blir vedtatt.
– Jeg tror jeg bare blir enda mer ivrig på å hjelpe. Jeg synes ikke det høres mulig ut å straffe folk som hjelper andre som har det vanskelig og er fattige, sier hun til NRK.
Forslaget gjør gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV), opprørt.
– Konsekvensen vil bli at du kan blir satt i fengsel eller få store bøter hvis du hjelper tiggere.
– Nødvendig å straffe medvirkning
Vidar Brein-Karlsen – Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) vil straffe aktiv tilrettelegging for tigging.
Statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), mener det er nødvendig å ta med medvirkning i lovforslaget, selv om det kan ramme nordmenn som bare ønsker å hjelpe.
– Her er det en aktiv tilrettelegging av en aktivitet som vi ønsker skal bort. Da må vi gi politiet en hjemmel til slå ned på at det legges til rette for at folk kommer hit, gjerne i større grupper, for å tigge, sier han til NRK.