- Lærer å bli leder - 31.07.2016
- På jobb da det smalt - 22.07.2016
- Et liv som uføretrygdet: kampen for tilværelsen - 29.02.2016
– Mange jenter har strengere grenser hjemme, og da vet de at skole må prioriteres. Guttene har mer frihet og da kan de gjøre litt som de selv vil, forteller 15-år gamle Abinaya Balakumar, som er ved Groruddalen skole.
Forsker Monika Rosten bekreter at det stilles ulike forventninger til gutter og jenter hjemme.
Hun har gjort en feltstudie blant ungdommer av innvandrerforeldre i Groruddalen i Oslo. Ifølge henne handler det om en kombinasjon av hva man har med seg hjemmefra, hvordan man har blitt møtt på skolen, og hva guttene i vennegjengen forventer av hverandre, skriver NRK.
Siden foreldrene ikke forventer at guttene skal være hjemme i like stor grad som jentene, så blir det enklere for guttene å velge bort skolearbeid, mener Rosten.
Ikke kult å være flink
Elev ved Groruddalen skole, Hussein Toufaily, mener det er også mindre rom for å være skoleflink blant gutter, og at det er forventet at man skal være med kompiser istedet for å gjøre lekser.
Flere gutter forteller også om lærere som tar det for gitt at gutter er rampete og jenter ordentlige. De føler seg dermed definert ganske tidlig, og gir opp fordi de ikke har en sjanse, sier Rosten.
Ond sirkel
Forskeren mener at ungdommer lett kan havne i en ond sirkel når verken skole, familie eller venner har særlige høye forventninger til guttene.
– Guttene går og henger rundt og får ikke gjort skolearbeidet sitt. Og det fortsetter slik helt til en ikke klarer å hente seg inn igjen, sier Tanushan Uthayasingh, som også er elev ved Groruddalen skole.