22 grønlandske barn ble tatt fra familiene sine og sendt til Danmark for å legge av seg det «grønlandske». Siden skulle de etter planen returnere til Grønland som en dansktalende elite. De ble plassert på barnehjem i hovedstaden Nuuk og nektet å snakke morsmålet sitt.
Eksperimentet fikk store konsekvenser for barna. Halvparten fikk psykiske problemer og slet med rusavhengighet, mange fikk et kort liv og færre enn halvparten tok utdannelse.
De seks som fortsatt lever, krever nå erstatning fra den danske stat, skriver Politiken.
– De mistet sitt familieliv, sitt språk, kultur og tilhørighet. Det er også en krenkelse av deres rett til å ha et privat- og familieliv etter Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 8, sier advokat Mads Krøger Pramming til avisa.
Gruppa krever 250.000 danske kroner, knappe 340.000 norske kroner, til hver av de overlevende om ikke saken skal tas til retten. Statsministerens kontor har 14 dager frist på å svare, skriver Politiken.
I fjor sa den danske regjeringen og statsminister Mette Frederiksen offisielt unnskyld til gruppa, både skriftlig og fra talerstolen i Folketinget.
– Vi kan ikke endre fortiden. Men vi kan ta på oss ansvaret og unnskylde oss for dem vi sviktet, sa hun.