- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Kringkastingsrådet har ifølge VGNett fått 2100 klager på «Skavlan» innen søndag ettermiddag. Intervjuet (se bildefaksimilet) var SD-lederens første etter at han ble sykmeldt i oktober, og ble tatt opp en uke før han kommer tilbake i jobb.
Programmet gikk på fredag, og til tider har det vært krass kritikk for måten programlederen skal ha konfrontert Åkesson på. Særlig krass var Frps Christian Tybring-Gjedde, som langet ut mot NRK i kjølvannet av programmet.
“Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK.Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!”, skrev han på sin Facebook-side.
Ytringsfrihet på sitt beste
Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener derimot at det å stille kritiske spørsmål til en partileder er helt på sin plass. Han er mer betenkt over de negative reaksjonene overfor Skavlan.
– Norsk offentlighet mangler modenhet til å håndtere ekstremisme. Vi snakker mye om at vi skal konfrontere hatefulle ytringer, men når det kommer til stykket, er vi ikke så opptatt av det. For mange er det mye viktigere hvordan Skavlan smiler når han gjør det, sier ARS-lederen til utrop.no.
Berglund Steen sier videre at Skavlan ga en viktig demonstrasjon av hva det vil si å konfrontere hatefulle ytringer.
– Her kunne vi se god bruk av ytringsfriheten og god journalistikk. Hvis man har et problem med dette, har man et problem med demokratiet.
– Ingen offer
Videre sier Berglund Steen at Åkesson heller ikke var et hjelpeløst offer under intervjuet.
– Han er retorisk langt dyktigere enn jeg skulle ønske, og fikk svart for seg. Skavlans arbrytelser blir kraftig overdrevet. Det er langt større grunn til å være kritisk til journalister som bare opptrer som en mikrofon, og lar politikere slippe unna med alle slags runde svar.
– Åkesson er altså tilbake på jobb. Hvor lenge mener man at han burde hatt frikort til å slippe kritiske spørsmål? Et halvt år? Et år? Helt til neste valg? Hver gang han sier han føler seg sliten? Åkesson har selv vist til det harde debattklimaet som en grunn til sykemeldingen. Skal man da ikke kunne spørre ham om hans partis bidrag til debattklimaet?
Gjør jobben sin
Eks-generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Aftenposten at det skal være en motsetning mellom makten og mediene.
– Du får aldri meg til å kritisere en journalist for å stille kritiske spørsmål. Det er jobben hans.
Skavlan vil ifølge NRKs kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud ikke kommentere saken. Hun gir samtidig også tydelig beskjed om at Jimmie Åkesson var godt kjent med premissene for intervjuet i fredagens program.
I et intervju med NRK søndag ettermiddag kommenterte Skavlan seerstormen, og minner om at Åkesson er en spesiell politiker.
– Jeg tenker det skulle være helt feil å invitere ham i studio uten å stille kritiske, politiske spørsmål. Da tror jeg at jeg hadde fått enda mer kjeft, sier Skavlan, som avviser at han har noen politisk agenda.
Krever ingen unnskyldning
Hverken Sverigedemokraterna eller deres leder Jimmie Åkesson har planer om å kreve noen unnskyldning fra Fredrik Skavlan etter intervjuet, sier partiets pressesekretær Henrik Vinge til SVT.
– Nei, det synes jeg ikke vi kan gjøre. Det er jo alltid slik at når man stiller opp til et intervju, så er det programlederen og produksjonsteamet som avgjør hvilke spørsmål som skal stilles.
Han sier Åkesson er vant til tøffe intervjuer.
– Men jeg tror han ble overrasket over at konseptet var litt annerledes for ham enn det har vært for andre, sier Vinge til SVT.