- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Tittelen deles ut i fem kategorier: vitenskap, årets personlighet, kultur, næringsliv, og årets unge polakk. Kåringen arrangeres rundt om i hele verden, og i Norge ble prisen utdelt for femte gang.
Æresgjester under gala arrangementet i Oslo Konserthus var blant annet statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Dilek Ayhan, direktør for Kulturrådet Anne Aasheim og Oslo-ordfører Fabian Stang.
Årets vinnere:
Arek Gawecki – kunstsmed, med spesiell interesse for smijernskulptur. Hans arbeid har vært utstilt og prisbelønnet i Polen, Norge og USA. Han er også mannen bak den største smijernskulpturen i Norge, som heter «Soldarity», og som er et minnesmerke over Solidaritet-bevegelsen i Polen og dens verdier. Siden 2004 har han sitt verksted og galleri på Skotselv i Øvre Eiker kommune. Han er også initiativtakkeren til instalasjonen «Frienship Rings», som består av 15 metalringer, utført av kjente artistsmeder fra hele verden. Skulpturene forestiller forskjellige dimensjoner av vennskap, slik som samarbeid, gjensidig respekt og støtte. Han representerer for øvrig også Øvre Eiker kommune i Ring of the European Cities of Iron Works. http://www.ovre-eiker.kommune.no/kultur/kulturprosjekter/Sider/Ringen.aspx
Andrzej Tomaszewicz – utdannet innen byggfag ved Den tekninske høyskolen i Poznan der han på 70-tallet ledet forskningsprosjekter, tok doktorgrad og arbeidet som foreleser. Etter at han kom til Norge på 80-tallet arbeidet han ved forskningsinstituttet SINTEF i Trondheim. Han er forfatter av over 150 forskningsrapporter og publikasjoner innen byggfag og medforfatter av boken «Broer i Norge». Resultatene av forskningsprosjektene som ble ledet av ham ble benyttet bl.a. på oljeplatformer og ved brokonstruksjoner. Ved siden av imponerende vitenskapelig aktivitet har han vært engasjert i det polske miljøet i Norge og hjulpet sine landsmenn i Polen. Han var med å stifteorganisasjonen Solidaritet Norge-Polen, som i årene 1981-89 støttet den demokratiske opposisjonen i Polen.
Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi – datter av den polske maleren Ryszard Warsinski og den norske billedkunstneren Britt Fuglevaag, med samiske aner. Filmregissør, utdannet ved den legendariske filmskolen i Lodz. Hittil i sin karriere har hun laget 15 filmer som har blitt prisbelønnet ved flere anledninger. Frem til 2012 var hun rådgiver ved det norske filminstituttet, og i dag arbeider hun som mentor ved Internasjonalt Samisk Filmsenter i Kautokeino. I tillegg er hun journalist (i 1999 ble hun kåret som Årets Norske Frilanser), utstiller og er aktiv i både politikk og det lokale samfunnet. I 2015 arrangerte hun markering av Samenes Nasjonaldag i Nesodden kommune.
Magdalena Kamøy – kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Trigger. Arbeidet hos de fremste norske PR-firmaer. Hennes produksjoner har gjentatte ganger blitt prisbelønnet, bl. a. på den prestisjetunge reklamefestivalen i Cannes, hvor det deles ut priser som blir regnet som reklamebransjens Oskar. I tillegg ble hun flere ganger prisbelønnet i konkurranse Gullblyanten. I 2004 ble hun regnet for å være en av Norges 10 mest fremragende reklameskapere i Norge. Blant sine produksjoner har hun også tatt opp vanskelige temaer som kreft og aktivitet hos kreftrammede, og på den måten utviste sitt samfunnsengasjement.
Urszula Lach – I 35 år har hun hatt ansvar for den polske boksamlingen ved Deichmanske Bibliotek i Oslo, og med dette bidratt til å fremme polsk litteratur i Norge og til å gjøre den tilgjengelig for polakker bosatt i Norge. Takket være hennes engasjement er den polske boksamlingen den største samlingen av utenlandsk litteratur og film ved bilbioteket. Hun har ellers arrangert foredrag om polsk litteratur og har vært engasjert i samarbeidet mellom polske og norske bibliotek innenfor EØS-midlene.
Marek Jasinski – professor i maritim arkelologi ved NTNU i Trondheim og forfatter av over 200 vitenskapelige publikasjoner. Han har forelest i Norge samt ved læresteder i USA og Argentina. Han har også ledet flere internasjonale forskningsprosjekter knyttet til havforskning og representert Norge i tilknytning til internasjonalt forskningssamarbeid med Russland, Bulgaria, Hellas, Mexico, og De forente arabiske emirater. Under arbeidet med forskningsprosjekter samarbeidet han blant annet med Sysselmannen på Svalbard samt norske institusjoner slik som Riksantikvaren, Norsk Polarinstitutt og Norges Forskningsråd. Hans forskningsprosjekter har vært finansiert av Utenriksdepartementet og energikonserner Shell, Norsk Hydro og Statoil.
Greg Eigner Jablonski – lege med spesialisering innen ørekirurgi, overlege ved øre-nese-halsavdelingen ved Oslo Universitetssykehus og foreleser ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har utarbeidet en innovativ metode for implementering av øreimplantat, som bidrar til en bedre lydmottakelse hos pasienter. Han er også initiativtakeren til samarbeidet mellom de skandinaviske land vedrørende øreimplantater. På 90-talet deltok han i redningsaksjoner både i Norge og utland som sjef for et medisinsk evakueringsteam og i 1990 var han sambandsoffiser under NATO-øvelser i Polen.