Panelet, som omtales som Uigur-tribunalet, består av ni advokater og eksperter på menneskerettigheter. Det siste året har de undersøkt påstander om tortur, voldtekt og umenneskelig behandling mot uigurene.
I sin sluttrapport på 63 sider sier panelet at det ikke foreligger noen bevis på massedrap, som etter folkeretten tradisjonelt har vært et kriterium for å omtale noe som folkemord.
De mener likevel at det er bevist utover rimelig tvil at det kinesiske kommunistpartiet hadde som mål å «ødelegge» en betydelig del av den muslimske uigur-minoriteten nordvest i landet, og på den måten står bak folkemord.
Kommunistpartiet har innført et omfattende system av tiltak for å redusere fødselsraten i folkegruppen, inkludert tvangssterilisering, prevensjon og abort, heter det i rapporten.
Uigur-tribunalet er ikke knyttet til noen spesiell regjering, og deres konklusjoner får ingen formelle konsekvenser. Tribunalet ble opprettet på forespørsel fra en gruppen World Uyghur Congress som representerer uigurer i eksil og som vil at det internasjonale samfunnet skal reagere overfor Kina.
Myndighetene i Beijing gått hardt ut mot tribunalet og omtalt deres virksomhet som en løgnaktig svertekampanje. De har også innført sanksjoner mot tribunalets leder Geoffrey Nice.
Nice har tidligere vært hovedaktor i saken mot Jugoslavias president Slobodan Miloševic og i andre høyprofilerte krigsforbryterrettssaker.