- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
– I Rwanda har vi særlig plukket ut kongolesiske flyktninger. Profilen er barnefamilier og sårbare kvinner. Flere har vært her lenge, over 20 år, forteller seniorrådgiver Jonas Lea i UDI til Vårt Land.
Solberg-regjeringen vedtok at det skulle komme 3.000 kvoteflyktninger til Norge hvert år, men pandemien stakk kjepper i hjulene i 2020, og kvoten ble ikke fylt.
608 plasser ble dermed overført til i år, forteller kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI.
Fram til starten av desember har UDI gitt innreisetillatelse til 3.151 kvoteflyktninger, eller overføringsflyktninger som det også heter.
Ifølge Fenstad skal to større uttak i Rwanda og Libanon fylle de siste 457 plassene.
– Dermed kommer vi til å fylle hele kvoten på 3.608 overføringsflyktninger i år, sier Fenstad.
Innvandrings- og integreringspolitisk talsperson Erlend Wiborg i Frp synes det er uforståelig at regjeringen prioriterer å ta inn et stort antall flyktninger midt i en turbulent fase av pandemien.
– Vi må ha svar på i hvilken grad de som kommer, er vaksinerte, og hvordan disse vil legge ytterligere press på helsevesenet, skriver Wiborg til NTB i en epost.
Han mener Norge burde stanse inntaket av alle flyktninger fram til samfunnet er tilbake i en normaltilstand.
– Å utsette landet for enda mer smitterisiko og press på helsetjenestene er det siste vi trenger, og er provoserende mot den norske befolkning, skriver Wiborg.
(©NTB)