Sist søndag demonstrerte aktivister fra organisasjonen Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) på Fridtjof Nansens plass utenfor Oslo rådhus. Aktivistene tente på fire eksemplarer av koranen.
To ansatte fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som står for sikkerheten på rådhuset, forsøkte å slokke de brennende koranbøkene ved å helle over bøtter med vann. Dette viser en video som er lagt ut på sosiale medier.
Hendelsen ble først omtalt av Vårt Oslo.
Kalte vakter for “svin”
Det er SIAN-demonstrantene selv som har filmet og lagt ut videoen. Dagbladet har publisert videoen som viser at SIAN-demonstrantene prøver å hindre at vaktene heller vann på koraneksemplarene som blir brent.
Vaktene blir utsatt for verbale fornærmelser av SIAN-aktivistene. Den ene blir kalt for “svin” og “forræder”. En annen vakt med mørkere hudfarge, blir gjentatte ganger spurt om han er muslim.
Når en av aktivistene prøver å hindre en av vaktene i å slokke brannen, reagerer vakten med å dytte aktivisten i ryggen. SIAN-aktivisten snur seg og sprayer vakten med rød spray i ansiktet.
Sterke reaksjoner
Varaordfører i Oslo, Abdullah Alsabeehg, reagerer sterkt på tumultene som oppsto mellom vaktene og SIAN.
– Noen har som jobb å sørge for sikkerheten rundt demokratiet vårt hver eneste dag. Ansatte i sikkerhetstjenesten på rådhuset jobber for at vi skal ha det trygt i et hus som rommer lokaldemokratiet vårt. Når de blir angrepet på den måten, er dette et svært alvorlig angrep, sier Alsabeegh til Utrop.
Varaordføreren håper at de ansatte som ble angrepet blir godt ivaretatt i tiden som kommer.
– Oslo bystyre vedtok i forrige uke «Handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger». Vi ønsker å jobbe systematisk mot hatefulle ytringer og holdninger som fører til disse handlingene vi så på søndag.
Nekter for rasisme
Overfor Avisa Oslo, hevder ordfører Marianne Borgen at en av kommunens ansatte ble utsatt for rasisme, noe som benektes av SIAN-leder Lars Thorsen.
– Faktum er at han (vekteren, journ.anm.) ble spurt om han var muslim. Det er et relevant spørsmål, tatt i betraktning at vi sto og brant fire koraner. Det er på ingen måte rasistisk.
Om SIANs benektelse av rasisme svarer varaordføreren:
– Folk i SIAN er de siste som bør definere hva rasisme er. Jeg tror at alle som følger med på Facebook og som så videoen kan dømme selv.
Ytringsfrihet blir misbrukt
– Er Sians koranbrenning i offentligheten ment til å skape mer oppmerksomhet rundt gruppen?
– Jeg ønsker å gi SIAN minst mulig oppmerksomhet, men vi må samtidig stå imot urettferdighet og angrep på uskyldige som gjorde jobben sin. SIAN prøver seg på ulike type hets og trakassering i ytringsfrihetens navn. Nå også mot offentlig ansatte som bare har til hensikt å gjøre jobben sin. Å kalle angrepet på sikkerhetsvaktene for beskyttelse av ytringsfrihet er noe av det drøyeste jeg har hørt og lest, sier Alsabeegh.
– Hvor utfordrende er det å beskytte SIANs ytringsfrihet mot å beskytte ytringsrommet til gruppene som rammes av SIANs ytringer?
– Jeg ønsker en diskusjon ikke bare om SIAN bør få beskyttelse av politiet, men også om hvem i samfunnet vi bør beskytte fra grupperingens holdninger og handlinger. For det er mange som ikke tør å ytre seg, fordi de frykter konsekvensene fra grupperinger som SIAN. De bør også få vår oppmerksomhet.
Støtte fra privatpersoner
Flere har reagert på hendelsen og vist støtte til vaktene. Jonas Ali Werket Ganizadeh opprettet en innsamlingsaksjon til rådhusvaktene og Antirasistisk senter. Innsamlingen har så langt samlet inn 161 693 kr.
– Det var mange som ga uttrykk for at de ønsket å sende en hilsen til vaktene som reagerte rolig og resolutt på provokasjons-opplegget som SIAN holder på med. Spesielt når SIAN tyr til vold.
Ganizadeh opprettet spleisen for å få inn et organisert bidrag til både rådhusvaktene og Antirasistisk senter.
– Det er også viktig å støtte de som jobber systematisk og organisert mot antirasisme, sier Ganizadeh som er overveldet over at så mange ønsket å støtte innsamlingsaksjonen.