Tirsdag var det premiere på den sjette sesongen av Farmen kjendis på TV2. I reality-serien må tolv kjente personligheter leve slik folk flest i Norge levde for 100 år siden. I den første episoden fikk vi ikke bare se deltakerne streve med gammeldags gårsdrift, men også med et gammeldags språkbruk.
Når deltakerne skal slippe ut kyrne på beite, kommenterer håndballegenden Kjersti Grini (50) ei ku med et svart ansikt og brun kropp.
– Har vi fått en negerku?, spør Grini.
Hun ler litt, før hun fortsetter:
– Den ser jo ut som en negerku, den er jo helt svart i ansiktet!
Musikkartist Adam Ezzari (23) gir raskt beskjed om at Grinis kommentar ikke er morsom:
– Sånn snakker vi ikke, Kjersti, sier Ezzari bestemt.
– Kjenner til ordets historie og medfølgende smerte
Ezzari forteller til Utrop at Grini tok kritikken til seg:
– Jeg er en person som alltid prøver å vise forståelse. Kjersti dumma seg ut, men det betyr selvfølgelig ikke at hun ikke kan lære. Jeg følte at Kjersti prøvde å ta kritikken til seg. Vi skulle tross alt samarbeide i hvert fall noen dager til, potensielt uker. Så vi lot ikke hendelsen ødelegge det nye vennskapet.
– Hva ved Grinis kommentar var det du reagerte mest på: At hun brukte n-ordet, eller at hun syntes det var morsomt å sammenligne ei svart ku med melaninrike mennesker?
– Jeg mener ikke Kjersti sammenlikner kuer med mennesker. Det jeg reagerer på er at det krenkende ordet finnes i Kjerstis ordforråd. Jeg forventet at alle deltakerne, uansett alder, visste det at er et ord som ikke skal brukes.
– På P3-programmet “Chattes”, diskuterte åtte minoritetsungdommer, noen med lys hudfarge, noen med mørk, og noen med lysebrun, hvem som kan bruke n-ordet. Hvor mener du grensen for hvem som kan si n-ordet går?
– Det er ikke opp til meg å mene så mye om hvem som skal kunne bruke ordet og ikke. Det jeg vet, er at det er et ord jeg ikke ønsker og bruke, da jeg kjenner til ordets historie og medfølgende smerte.
Faren til Ezzari er fra Marokko, og moren er etnisk norsk. Ezzari selv, har krøllete brunt hår, men lys hud. Likevel har han opplevd å få n-ordet slengt etter seg, når han har vært med venner som er mørkere i huden.
– Det kommer ikke så godt frem i episoden hvor vondt det egentlig var for meg å høre det. Jeg har vokst opp med utrolig mange bestekompiser som har vokst opp med å få det ordet slengt etter seg gang på gang. Og når jeg har hengt med de, har vi fått slengt det ordet vår vei, sier Ezzari til God Kveld Norge.
Tårevåt diskusjon
Senere får vi se at en annen deltaker, Øyunn Krogh, blir sterkt preget av hendelsen. Gråtende, forsøker hun å forklare Grini hvorfor hun ikke kan snakke slik.
– Det er et ord vi ikke bruker i denne sammenhengen her, fordi jeg vet at det vekker følelser hos andre også.
Diskusjonen foregår rolig, og Krogh og Grini gir hverandre en klem. Etterpå avfeier Grini at hun er rasist.
– I min verden er det ikke snakk om jeg er rasist eller ikke, så jeg tenker at jeg kan bruke de ordene jeg vil.
– Det handlet jo ikke om meg
I et VG-intervju forteller Krogh at hun tenkte på noen andre enn seg selv da hun tok til tårene.
– Problemet var at jeg ikke ønsket sympati for egen del. Med tårer setter man seg lett i en offersituasjon, og for meg var det feil sympati. Det handlet jo ikke om meg. Derfor ønsket jeg å holde tårene inne, men kroppen spiller ikke alltid på lag.
Kjæresten til Krogh, Levi Try, er mørk i huden. Krogh uttaler til VG, at alle har et ansvar for å stå imot rasistiske holdninger og kommentarer.
– Hadde Levi vært på gården, hadde det vært opp til ham. Han ville nok ikke reagert sånn. De det treffer, kan selv velge hvordan de kjenner det på kroppen. Men forholder man seg taus, er man en del av problemet. Alle har et ansvar, mener Krogh.
Videre forteller hun at det hadde vært en sjargong hun ikke likte før ku-kommentaren satte i gang diskusjonen.
– Takk for at dere rakk opp hånda.
Skuespiller og forfatter av boka “Håndbok for unge antirasister” Tinashe Williamson at hun er glad for at de unge deltakerne reagerte som de gjorde.
– Først av alt er det helt fantastisk å se hvordan Adam Ezzari reagerer umiddelbart og må drive med voksenopplæring på noen som er eldre enn han, som insisterer på sin rett til å bruke N-ordet, skriver Williamson.
Videre retter Williamson en takk til Krogh som åpner opp for dialog senere:
– Det er så viktig at allierte orker og klarer å stå i ubehagelige situasjoner som jo dette er. Takk for at dere rakk opp hånda.
Willamson legger til at unnskyldninger som “Jeg er fra en annen tid” og “Jeg mener det ikke rasistisk” ikke lenger holder.
– Jeg har stått i veldig mange middager, lunsjer på jobben og fester, der folk har sagt noe ignorant, sleivete eller direkte rasistisk, og jeg er den eneste som sier ifra. Det er veldig ensomt å stå der alene, så å se disse reagere på denne måten, gjør at jeg nesten er på gråten, skriver Williamson på sin “Instagram-story”.
– Denne saken har plaget meg lenge
Før innspillingen uttalte Grini til TV2 at hun tror produksjonen ville ha henne med i programmet for å lage litt drama:
– Produksjonen har nok tenkt at jeg kan kan være hun «troublemakeren», en Sylvi Listhaug der inne, men da kan det hende at de blir skuffet. Vi får se! Jeg blir glad hvis det er litt direkte og tydelige folk der inne.
I etterkant av trøbbelet, har Grini uttrykt at hun angrer på kommentaren og at hun har lært av hendelsen.
– Nå forstår jeg mer. Jeg har vært gjennom en prosess i ettertid, og det har ikke vært gøy. Denne saken har plaget meg lenge, sier Grini til VG.
Williamson sitt budskap på “Instagram-story” avsluttes med en applaus til Grini.
– Så til slutt var det fint å lese at Kjersti siden da har reflektert og satt seg inn i at det ikke handler om å kunne si hva man vil, men historie og hvorfor det er vondt. Det synes jeg vi skal applaudere. Vi kommer alle til å tråkke feil en gang, det viktige er hva vi lærer av det. Det er aldri for sent å snu.