- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Sibeko reagerer på Grinis bruk av n-ordet da hun kommenterte ei ku i tirsdagens Farmen-premiere.
Samfunnsdebattanten, som selv har norsk og sør-afrikansk bakgrunn, er svært kritisk til Grinis argumentasjon om at ordet var mer godtatt i den tiden hun vokste opp.
– Nei, Kjersti. N-ordet er ikke mer krenkende for ungdommen enn for folk på din egen alder, og det er ikke mer krenkende nå enn det var da du vokste opp. Det er ingen forskjell mellom meg og vennene til datteren din. Forskjellen ligger mellom deg og henne, skriver hun i en Facebook-post.
Sibeko er også slampoet, og fortsetter budskapet med en billedlig fremstilling:
– Hun syns det er greit å slutte å leke med øks når hun får vite at folk ofte blir truffet og det gjør vondt. Du insisterer på at du ikke mener noe vondt med den øksa og dessuten har det aldri gjort vondt for deg, så de som klager er nok bare hysteriske.
Les om dramaet som utspilte seg i første episode her: Åpner opp om rasistiske erfaringer
– Ikke vernet av ytringsfrihet
Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, sier n-ordet ikke er vernet av ytringsfriheten.
– N-ordet er et nedsettende ord, og kan plasseres i kategorien hat-prat. Ordet er et slaveord. Det er rasistisk. Intensjon er også underordnet. Det er helt på sin plass at alle som hører det brukt reagerer, skriver han på Facebook.
Selvrefleksjon fremfor kansellering
Komiker Shabana Rehman, som er en av årets deltakere i Farmen, gir i en kommentar i Nettavisen ros til sine to meddeltakere, Grini og Krogh, for “hvordan de håndterte denne ladete situasjonen”.
– Det som kunne blitt en hardcore woke-konfrontasjon, steile fronter og hat, til og med cancel- og no-plattforming, utmelding av Farmen og gud veit hva – det skjer ikke.
Komikeren hevder at det ikke å ha tilgang til mobiltelefoner eller sosiale medier under innspillingen førte til selvrefleksjon rundt rasismeepisoden.
– Vi hadde kun hverandre, og vi var nødt til å fortsette å leve sammen og samarbeide i en svært tett og intim tilværelse. Derfor ble dette til en øvelse hvor vi ikke kunne ilegge hverandre de verste meninger, men måtte sette oss inn i hverandres følelser og forsøke å forstå.