I dag kom beskjeden mange har ventet på: Mustafa Hasan får oppholdstillatelse. Programleder Leo Ajkic følger Mustafa og andre asylprosesser i serien Uønsket som har premiere i dag på NRK TV.
Han har nettopp besøkt Mustafa når Utrop ringer han. Ajkic er glad for at serien har fått en lykkelig slutt:
– Jeg er glad på hans vegne. Jeg føler jeg har blitt kjent med han i løpet av tiden vi har arbeidet med serien. Jeg har lyst til å se han vinne og ha det bra.
Ajkic legger til at Mustafa er lett å like:
– Mustafa er gøy å være med, sier han til Utrop.
– Jeg ville forstå mer
Ajkic forteller til Utrop at han ønsker å bidra til mer kunnskap om asylsystemet i Norge, samtidig som han selv lærer mer om temaet.
– Jeg synes at Mustafas sak så urettferdig ut, men visste ikke noe om reglene. Jeg har møtt folk som sier at reglene er bra, men at Mustafa har hatt uflaks. Jeg ville forstå mer.
Etter arbeidet med serien, sitter Ajkic igjen med et inntrykk av at reglene for asyl i Norge er strenge.
– Det er spesielt urettferdig at barn må straffes for at foreldre har utelatt informasjon. Det er feil at de arver problemene til foreldrene.
Problemer uten personnummer
– Mustafa har hatt mange problemer knyttet til det at han har måttet vente i 12 år på å få permanent oppholdstillatelse, sier Ajkic.
Et av problemene ser vi i første episode av serien. Ajkic møter Mustafa på Nesbru Videregående skole, hvor han gikk siste året på VGS. Sammen møter de skolens rådgiver, som med tungt hjerte forteller Mustafa at han ikke kan søke videre utdanning fordi han ikke har noen metode for å logge inn i systemet.
Mustafa mangler personnummer. Uten personnummer, kan han verken logge inn på Studentweb, eller nettbank. Dette betyr at han ikke har kunnet bruke penger han har tjent som musikkartist, signere leiekontrakt eller gå til fastlegen.
Mustafa har tidligere fortalt til Utrop at han verken har kunnet gå til tannlege, eller fått ordentlig behandling når han har vært syk:
– Jeg var veldig syk for ikke så lenge siden, og da måtte jeg dra til et sted som heter “Helsetjenester for papirløse migranter”. De ga meg sovemedisin. De var kjempesnille, og gjorde alt de kunne, men det er jo ikke de samme helsetjenestene som alle andre får. Det er for folk som ikke skal være i Norge.
Hjalp Mustafa med å bygge et tilfluktsrom i klesskapet
I serien er det tydelig at hovedpersonen i Uønsket, er ønsket av mange. Kantinen på Nesbru videregående skole er dekket med hjerteformede hilsener til Mustafa.
Mustafa viser Ajkic russebussen og barndomsvennene. De forteller til Ajkic at det er en selvfølge at Mustafa fikk være med på russebussen selv om han ikke har noen mulighet til å betale.
En av kompisene viser en video som Mustafa sendte til guttegjengen da han gikk på barneskolen og for første gang fikk beskjed om at han risikerte å bli tvangsreturnert til Jordan.
Videoen viser en 12 år gammel Mustafa som gråtkvalt forteller vennene sine at han kanskje blir kastet ut av landet.
“Jeg ville bare si takk for alt. Jeg har ikke lyst til å si dette, men jeg tror jeg kommer til å bli kasta ut. Takk for alt uansett”, sier 12 år gamle Mustafa mens han tørker tårene.
Vennegjengen hjalp Mustafa med å bygge et lite rom inne i klesskapet på soverommet slik at han skulle føle seg trygg.
– Han hadde et lite rom inne på rommet sitt hvor han kunne krype inn om politiet kom, sier en av vennene hans.
– Det ser ut som en innendørs flyktningleir
Parallelt som Ajkic følger Mustafas tolvte år i kampen for permanent oppholdstillatelse, møter han en familie helt i starten av asylprosessen i Råde ankomstsenter, stedet hvor alle asylsøkere til Norge tilbringer sine første uker.
Ankomstsenteret er en enorm hall med flere store telt med køyesenger.
– Det ser ut som en innendørs flyktningleir, påpeker Ajkic i serien.
Ajkic har ofte en personlig tilnærming til temaene han utforsker. Som programleder i NRK-serien Flukt fortalte Ajkic om hvordan han og familien rømte fra borgerkrigen i Bosnia på 90-tallet.
– Du har selv kommet til Norge som flyktning. Hva betyr denne serien for deg?
– Jeg kom hit gjennom familiegjenforening, så jeg har ikke vært gjennom den samme prosessen. Likevel har jeg flere ganger tenkt på hvordan livet mitt ville vært dersom mine foreldre hadde utelatt informasjon da de kom til Norge.
– Tror du at serien har påvirket utfallet av Mustafa-saken fordi UNE ble bevisste på at saken ville får mer oppmerksomhet?
– Jeg tror ikke det, men jeg tror at helheten av all medieoppmerksomheten rundt Mustafa har hatt en betydning for at han nå har fått opphold. Støttegruppen har også hjulpet han.
– Likevel har jeg flere ganger tenkt på hvordan livet mitt ville vært dersom mine foreldre hadde utelatt informasjon da de kom til Norge.
Sjokkerte og overlykkelige
Store deler av Norges befolkning har hevet stemmen for at Mustafa skal få bli i landet. En av de som har hevet stemmen høyest, er Bjørn Norman, Talsperson for støttegruppa “Stopp Utkastelsen av Mustafa!”.
Støttegruppa han administrerer, har blant annet arrangert demonstrasjoner foran Stortinget og samlet inn penger til å dekke rettshjelpen Mustafa trengte for å møte Utlendingsnemnda (UNE) i retten.
– Vi er helt sjokkerte og overlykkelige! Vi i støttegruppen har forberedt oss på det verste tilfellet. Vi har printet hundrevis av plakater og mobilisert tusenvis. Men nå kom nyheten vi har ventet så lenge på; Mustafa får bli!, skriver Norman til Utrop.
Les også: – Det er staten mot folket