Hjem Nyheter Nytt Nasjonalt tolkeregister fyller 10 år

Nasjonalt tolkeregister fyller 10 år

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Nasjonalt tolkeregister har hatt stor og voksende betydning fra det ble lansert for ti år siden. Når ny tolkelov er på plass, vil det få enda større vekt. 

– Jeg vil oppfordre alle offentlige myndigheter til å benytte tolker som er oppført i Nasjonalt tolkeregister, uttalte inkluderingsminister Solveig Horne (bildet) i anledning tolkeregisterets tiårsfeiring.

– Registeret er et sentralt verktøy for kvalitetssikring av tolker og for å gi offentlige tjenesteytere en oversikt over kvalifiserte tolker, sier statsråden videre.

Hun viser til at regjeringen er i gang med arbeidet med en egen tolkelov som skal tydeliggjøre offentlige myndigheters plikt til å bruke kvalifisert tolk.

– I tillegg jobber vi med å styrke tilgjengeligheten på kvalifiserte tolker og å få systematisert offentlig sektors tolkebruk. Lykke til videre med utviklingen av dette viktige registeret, fortalte Horne videre.

FAKTA

Nasjonalt tolkeregister skal øke tilgjengeligheten av kvalifiserte tolker i offentlig sektor, samt stimulere tolkene til å forbedre sine kvalifikasjoner og bidra til en profesjonalisering av tolkeyrket. IMDi har drifts- og fagansvaret for registeret.

– 2005: Registeret ble lansert 22. september 2005 av daværende kommunal- og regionalminister Erna Solberg, som et landsdekkende innsynsregister over tolker som har gjennomført ulike kvalifiseringstiltak.

– 2007: Et permanent tilbud om tolkeutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ble opprettet for å etablere en standard for utdanning av tolker for offentlig sektor.

– 2014: NOU 2014: 8 om tolking i offentlig sektor satte fokus på manglende bruk av kvalifisert tolk i offentlig sektor, og foreslo tiltak for profesjonalisering og kvalitetssikring.

2015: Det satses på økt kvalifisering av tolker ved at flere tilbys ToSPoT (Tospråklig sjekk for potensielle tolker) og TAO (kurs i Tolkens ansvarsområde). 360 kandidater er tilbudt ToSPoT, en tredobling fra tidligere år. Kandidater over hele landet er testet i 14 forskjellige språk. Samtidig samarbeider IMDi med HiOA om en ny organisering av ToSPoT som blant annet innebærer utprøving av muntlig testing i 2016. HiOA jobber også med innføringen av et nytt bachelorprogram i tolking. Programmet starter i 2017, og de første bachelorstudentene er forventet uteksaminert i 2018.

(Kilde: www.tolkeportalen.no)