Da skjønnhetssalongen Lash Industry sa at de ville redigere litt på bildet av henne, trodde Malin Mei Skalle at de mente redigering av lys og farge. Da hun så bildet som ble lagt ut, var det tydelig at Lash Industry hadde redigert nesen hennes smalere og gjort nesebeinet mer markant. Leppene var også redigert til å bli fyldigere.
– Jeg allerede hadde sagt nei til retusjering og ble derfor overrasket over at de fremdeles gjorde det, uten mitt samtykke eller godkjenning, sier Skalle til Utrop.
Skalle reagerte på den ufrivillige redigeringen, og la ut det originale bildet på sosiale medier.
– Mamma sa til meg at da jeg var liten så hadde jeg ikke neserygg, så hun kunne kysse meg mellom øynene hver dag. Nå som jeg har vokst, så har jeg fått en ganske normal neserygg, men de har gjort den enda lengre og mer markant. Min neserygg stopper ved øynene, den de lagde stopper ved bryna.
Hun synes det er trist at de signaliserer at neseryggen hennes, som hun sier er typisk for asiatere, ikke er fin nok.
– Det er bare veldig unaturlig. Det kan godt være at andre etnisiteter har så lang og markant neserygg, men jeg tror det er sjeldent blant asiatere.
– Fikk meg til å føle at jeg ikke var noe naturlig pen
Etter at Skalle har fortalt om hendelsen til Min Mote, har flere henvendt seg og fortalt om lignende erfaringer med Lash Industry:
“Altså hun var veldig hyggelig, det er ikke det. Men det ser ikke ut som oss, og det fikk meg til å føle at jeg ikke var noe naturlig pen når hun måtte klæsje masse sminke på meg liksom” skriver en jente til henne.
“Samme greie skjedde med meg. Helt sykt faktisk“, skriver en annen.
– At andre har delt sine erfaringer er støttende ved å vite at man ikke er alene. Det får meg også til å føle at «kampen» jeg har tatt på meg er enda viktigere. Og det at de også var kunder/på kurs samme sted, viser jo enda mer at det jeg forteller om er sant.
– Det er bare veldig unaturlig. Det kan godt være at andre etnisiteter har så lang og markant neserygg, men jeg tror det er sjeldent blant asiatere.
– Du må kanskje kjempe mot det “dramatiske” monoøyelokket
Det er ikke bare ansiktsredigeringen Skalle reagerer på. Teksten som Lash Industry har lagt ved bildene av Skalle lyder som følger:
“Å arbeide med asiatiske øyevipper og øyne er ikke lett, men uten tvil gøy hvis du liker en utfordring. La meg forklare; øyevippene vokser rett ned, selv når du tror det ikke er mer enn 1-2 lag… Overraskelse! 5-6 lag. Og du må kanskje kjempe mot det “dramatiske” monoøyelokket”
Skalle synes det er rart at de tør å ordlegge seg slik.
– At de generaliserer øynene og vippene til alle asiatere føler jeg blir feil. Jeg har snakket med mange andre vippeteknikere og de forteller at alle etnisiteter kan ha monolid (monoøyelokk) eller vipper som går «rett ned». For meg, føltes det som at de hang ut mine øyne og vipper for å fremme sitt eget arbeid og at de var så flinke siden de klarte å «battle the ever so dramatic monolid»
Hun henviser til det Lash industry har skrevet om monoøyelokk.
– Jeg ante ikke at de skulle skrive noe sånt, og jeg visste heller ikke at det var det de skulle markedsføre, eller at jeg var modell siden jeg var asiat. Ordene de brukte er ikke akkurat nøytrale.
– Hun ble informert om redigeringen
Djordje Borojevic, manager i Lash Industries, sier at Lash Industry ikke indikerer at monoøyelokk er problematisk å jobbe med.
– “Monoøyelokk” er et faguttrykk. Forskjellige øyelokk gir forskjellige anatomiske utfordringer. Det innebærer ikke at det er noe vanskelig ved det arbeidet, men man må kunne en spesiell teknikk for å få frem vippene riktig.
Han avviser at Skalle ikke ble informert om redigeringen.
– Malin Skalle ble forut for hennes oppdrag, i løpet av oppdraget og etter at vi var ferdig, gjort oppmerksom på at dette skal redigeres. Det foreligger skriftlig dokumentasjon. Hun sa ikke noe på bildene etter hun fikk de tilsendt. Hun fikk tilsendt originalbilde og det redigerte bilde, sier Borojevic til Utrop.
Trodde det var snakk om redigering av lys og farge
Skalle sender Utrop et bilde som viser at Lash Industry sendte det redigerte bildet til henne tre dager etter at de hadde publisert det på sin Facebook-side.
Før dette, oppfattet hun at det var snakk om redigering av lys og farge.
– Underveis mens vi tok bilder, spurte hun meg om jeg ønsket at hun skulle redigere leppene mine større. Jeg ble litt overrasket over at hun spurte om det, men svarte raskt og tydelig “nei” og at det ikke var noe jeg ville. Det virket som hun ble litt overrasket over at jeg ikke ville det, men svarte at hun spurte fordi de fleste ønsket at hun skulle gjøre det, sier Skalle til Utrop.
Borojevic sier til Utrop at redigeringen var et teknisk grep for å fremheve vippearbeidet.
– Det ble redigert slik at vi tilla en sminkeeffekt, med skyggelegging ved neseroten og litt på overleppen. På overleppen er det såpass lite redigert at det nesten ikke er synlig. Vi la på skygge ved nesa for å se hvorvidt vi kunne få til en kontrast i forhold til vippearbeidet som ble gjort. Etter vårt syn bidro den kontrasten til at vipparbeidet ble mer markant.
Borojevic sier at man ikke har noen plikt til å spørre modellen om man kan redigere eller ikke.
– Man redigerer selv. Etterpå kan eventuelt modellen reagere på det. Hun gjorde ikke det før det hadde gått relativt lang tid.
Han forteller at hun i ettertid tok kontakt vedrørende redigeringen.
– Kravet hennes var at vi skulle slette bildene, noe vi gjorde med en gang.
– Overlegen skremselstaktikk
Ifølge Borojevic har Lash industry loven på sin side, og har varslet Skalle om at de vurderer gå til søksmål mot henne.
– Dersom dette kommer til å fortsette, finnes det instanser som avgjør hva som er sant og hva som ikke er sant, basert på reelle bevis.
Skalle reagerer på at Lash Industry har varslet henne om søksmål.
– De truer med å gå til søksmål mot meg dersom jeg ikke sletter innlegget mitt, samt alle som har delt sine innlegg. De mener at jeg også kan måtte stå til erstatning for tapt inntekt, da de mener jeg fremstiller situasjonen feil og at de bare har vært hyggelig mot meg.
Hun sier at svarene hun har fått fra Lash Industry har en overlegen tone:
– Jeg, på den andre siden, mener at de har brukt en hersete overlegen skremselstaktikk gjennom alle mailene jeg har fått fra dem. Jeg har bare brukt screenshots fra deres egne poster, og repostet det på min bruker. Dette er noe jeg har lov til. Jeg har også hentet direkte sitater fra deres Mailer til meg.