- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Vi møter Amir i det han snart er ferdig med dagens leseøkt i norsk på Asker bibliotek. Flittig leser han hver dag, ved siden av norskkurset han går på noen dager i uken. Amir ønsker å være anonym.
Det er knapt måneder siden han landet på Gardermoen, og ble gjenforent med en kone og en sønn han ikke hadde sett på lenge. Amir ble nemlig gift i 2012, med en kvinne med afghansk flyktningbakgrunn som allerede var bosatt i Norge.
– For meg er det å ha et familieliv svært viktig. Norge ble et naturlig valg, slår han fast.
Nå som vi har fått en sønn, tenker vi ofte på hva slags liv han ville ha fått i Afghanistan.
To krigsflyktninger
Amir og kona har åpenbart noe felles. Han vokste også som krigsflyktning, riktignok ikke i Afghanistan, men i Pakistan, med sin familie. De har bakgrunn fra Jalalabad, en by 150 kilometer øst for hovedstaden Kabul, i en historisk opprørspreget region ved Khyber-passet.
– Vi flyttet etter Talibans fall i Afghanistan. Situasjonen ble merkbart bedre, blant annet på steder som Kabul.
Her begynte han som 17-åring å jobbe som engelsklærer. Etter mange års intense studier helt fra barnskolen ble engelsken hans vurdert som strålende.
– Jeg fikk jobbtilbud i UNOPS, FNs kontor for prosjekttjenester. Her ble jeg engelsklærer for lokale afghanske ansatte.
Jobbet med militærlogistikk
Etter hvert fikk Amir jobbtilbud fra ulike firmaer tilknyttet det amerikanske militæret. Blant annet et firma som tok oppdrag for US Army Corps, og som bygget baser, veier og annen infrastruktur i det krigsherjede landet.
– Akkurat på det tidspunktet var økonomien i Afghanistan preget av en boom, etter isolasjonen under de mange årene med Taliban-styret. For oss unge med god utdanning var det mange jobber og muligheter.
Eventyrlysten
Tidlig i 20-årene dro han ut. Eventyrlysten, rastløsheten og letingen etter nye utfordringer har alltid vært tilstede hos Amir. Han gjorde Dubai til sitt nye hjem, og hadde innimellom jobbopphold i India og Pakistan.
– Før jeg traff kona mi, hadde jeg eget firma, og pendlet nesten ukentlig mellom Dubai og Kabul. Flyturen tar jo tross alt bare to og en halv time, sier han med et smil.
Motgang, så giftermål
Etter hvert var det omstendigheter utenfor Amirs kontroll som gjorde at ting begynte å gå nedover. I 2008 kom finanskrisen til USA og mange vestlige land. Flere firmaer hadde ikke penger til ambisiøse prosjekter i Afghanistan. Sikkerhetssituasjonen i landet ble også kraftig forverret, noe som gjorde at utenlandske aktører begynte å trekke seg ut av landet.
– Faren min og jeg mistet veldig mye av sparepengene våre, som vi til slutt måtte bruke på å dekke tapene i firmaene vi drev sammen. Jeg måtte oppholde meg lengre i Dubai, og heller jobbe der for å kunne forsørge meg og familien.
I Dubai traff han kvinnen i sitt liv. Norge ble landet de valgte for å bygge en fremtid.
– Vi snakket mye om at barna vi kom til å få sammen måtte ha et liv i frihet og trygghet. Og ikke minst i et land med sikkerhet. Nå som vi har fått en sønn, tenker vi ofte på hva slags liv han ville ha fått i Afghanistan.
– Greit med strenge regler
Etter mye frem og tilbake bestemte norske utlendingsmyndigheter at Amir kunne gjenforenes med sin norsk-afghanske kone, etter at hun hadde fått en bedre inntekt. Ifølge UDIs regelverk må en person som ønsker å hente sin ektefelle til Norge kunne vise til inntekt både fremover og bakover i tid. Årsinntekten må for øyeblikket være minst på minst 251.856 kroner før skatt i 2014.
– Reglene er helt greie, synes jeg. Jeg tenker det er viktig å få hit folk som vil bidra til og skape et godt samfunn.
Etter knapt to måneder i Norge er planene klare. Lære så mye norsk som mulig, og etter hvert få seg en jobb.
– Naturen her er det første som slår meg. Alt er så rent og grønt. Og folk er så fredelige.
Savnet etter Afghanistan merkes likevel.
– Selv om det har vært krig i så mange år, er Afghanistan fortsatt mitt land. Her har jeg minner, familie og et liv jeg forlot. Vi har flere hundreår med stolt kultur og historie. Jeg er en stolt afghaner, og stolt muslim, som også skal bli glad i mitt nye hjem Norge. Jeg har alltid hatt en drøm om å komme til et europeisk land. Og jeg skal jobbe hardt for å holde på denne drømmen, sammen med familien min.
Navn: Amir
Utdanning: Ingeniør med spesialkunnskap i hydrometereologi, forretningsmanagement, samt salg og markedsføring
Aktuell: Godt i gang med integreringen etter to måneder i Norge