- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Utdelingen skjedde på Det Norske Teatret i går kveld, melder NTB i en pressemelding.
– Jeg er så rørt av dette, jeg har ikke nok ord til å fortelle hvor mye Jenteprisen betyr for meg. Dette har virkelig rørt mitt hjerte, sier Deeyah Khan.
Som filmskaper har Deeyah Khan på kort tid markert seg som en av verdens ledende dokumentarister, og en forkjemper for jenters rettigheter.
I sitt yrkesliv har hun jobbet for å bekjempe de holdninger som førte til at hun selv forlot familie og hjemland for å overleve; sosialt og personlig. De siste årene har hun stått bak internasjonale konferanser og arrangementer med temaer som menneskerettigheter, ytringsfrihet, vold mot kvinner, tvangsekteskap, æresdrap, religiøs fundamentalisme og terrorisme.
– Høyst verdig vinner
I februar 2015 arrangerte Khan konferansen World Women i Oslo for «å bringe ekstraordinære individer sammen, for å forsterke deres stemmer, og for å bli med dem i solidaritet i deres kamp for en mer inkluderende og likeverdig verden.»
– Khan er en høyst verdig vinner. Som menneskerettighetsaktivist utpeker hun seg ved å mestre både kunstnerisk uttrykk, politisk påvirkning og mobilisering. Hennes historier om enkeltpersoner har ført til systemendring for de jenter som rammes av krenkelser, sier juryleder Knut Storberget.
I juryen hadde Storberget med seg Hanne Kristin Rohde (forfatter og tidligere sjef i Oslo-politiet), Navjot Sandu (politi og styremedlem MinoTenk), Wasim Zahid (lege), Anne Lindboe (Barneombud) og Dina Nybø Olavsen (fra Plan International Norges ungdomsgruppe URO).