- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Raja, som er Oslo-gutt med familieopprinnelse fra Pakistan, har nemlig mistet kilo, nattesøvn og jobben som selger etter at han siden september har hjulpet nyankomne flyktninger og asylsøkere nesten på 24-timersbasis.
– Jeg klarte ikke stå opp om morgenen fordi vi holdt på til klokken to-tre på morgenen med å hjelpe flyktningene. Jeg så meg nødt til å slutte i salgsjobben, og på grunn av alt stresset gikk jeg ned fem kilo. Til slutt begynte det å gå utover familielivet. Jeg ble enig med kona og svigerforeldre om å trappe litt ned, Men jeg har jo så lyst til å hjelpe, forteller Raja til Utrop.
TV-reportasje inspirerte
Det var en nettsak han leste på TV2 om flyktningstrømmen til Sverige og Norge som inspirerte ham til aksjon.
At jeg måtte slutte i jobben, er ingenting i forhold til alt det skrekkelige disse menneskene har opplevd.
– Nattevaktene startet egentlig litt tilfeldig. Etter at jeg leste artikkelen, snakket jeg med en vennegjeng – vi satt på restaurant – om hvordan vi kunne hjelpe til. Et par dager senere kom vi oss bort til PUs lokaler på Tøyen, begynte å snakke litt med folk og det endte med at vi kjøpte en fem-seks pizzaer. Folk var jo sultne.
Etter hvert som de snakket med flere flyktninger, oppdaget de hvor stort behovet var. De kjøpte inn medisiner, bleier til småbarna og pledd til dem som ikke fikk plass inne i politiets lokaler.
– Flyktninger som kommer til Norge, har vært gjennom ekstreme belastninger, en lang reise og er fysisk og mentalt utslitte. Kompisene mine og jeg har måttet guide afghanere som hadde sovet på Oslo S og t-banen. På grunn av utmattelse og manglende språk sliter de med å finne veien til mottak eller politikamre, slik at de kan bli registert.
– Medmenneskelighet viktigst
På tross av omkostningene er Raja sikker på at han ville gjort det samme igjen.
– For meg er medmenneskeligheten viktigst. At jeg måtte slutte i jobben, er ingenting i forhold til alt det skrekkelige disse menneskene har opplevd. Mennesker som har mistet familiene sine, hjemmene sine og landet sitt.
Preget av systemsvikt
Raja er kritisk til hvordan myndighetene og systemet har agert under flyktningkrisen.
– Vanlige folks engasjement og aksjonsvilje i Norge har til tider vært upåklagelig. Menneskene er de som har stått frem, mens systemet har sviktet. Som Oslo-borger har det vært flaut å se at man i verdens rikeste land ikke greier å ta vare på folk med så grunnleggende behov. Når folk sier de vil reise tilbake til Sverige eller Tyskland fordi de ikke føler seg godt nok motatte i Norge, så må vi se på det som fallitterklæring.
– Hva tenker du om stemmene som påpeker at det er for mange som har kommet hit?
– Problemet var at man i Norge ikke var forberedt på denne varslede menneskestrømmen, som tilfellet var i f eks, Sverige. Jeg er ikke uenig i at man skal returnere dem som ikke har noen behov for beskyttelse. Men så lenge de er her, skal man sørge for ordentlig og menneskelig behandling. Norge var så lite forberedt på flyktningkrisen at alle har fått dårlig behandling, og det er urimelig.
– God ledelse er veien
– Hva ser du som løsningen?
– I slike situasjoner bør man kunne vise til god ledelse. Lyset i tunnelen kom etter at utlendingsmyndighetene fikk opprettet nødmottaket på Råde, og at de etterhvert tok kommando. Vi er og har vært frivillige, men har ofte følt at vi egentlig ikke hadde noe valg, nettopp fordi vi ikke visste hva UNE, UDI eller andre skulle gjøre. Følelsen at vi måtte være der, eller var det ingen hjelp å få for disse menneskene.
Kan slå Northug
Grunnet innsatsen som Raja og Nattevaktene på PU har gjort i høst, ble han nominert til VGs kåring Årets Navn. Noe som kom ganske overraskende på ham.
– Jeg ble glad og kry over nominasjon. Men jeg tenker også på at det er andre på gruppen vår som har stått frem og utmerket seg.
Selv har han stemt på bussjåføren Olav Hylland, som i sommer reddet livet til et flere titalls kinesiske turister som satt fast i en brennende buss i Gudvangtunnelen.
– Her har du igjen reaksjonskapasiteten jeg snakker om når det gjelder flyktningekrisen. Så er det og litt morsomt å se at jeg ligger foran Petter Northug på antall nominasjonsstemmer, for jeg er stor fan av ham.
Ansikt i fokus:
Navn: Mohsan Raja
Alder: 30
Bosted: Oslo
Stilling: Arbeidssøkende
Sivilstatus: Gift, to barn