- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Årets fredsprisvinnere, Dialogkvarteten fra Tunisia (se bildefaksimilet), fikk i dag utdelt prisen for sin rolle i å bygge demokrati i landet etter den arabiske våren. Kvartetten mottok diplomet og medaljen til stående applaus og stormende jubel, og løftet prisen opp som seierherrer, skriver VG.
– Årets pris er i sannhet en pris for fred, gitt mot et bakteppe av uro og krig, uttalte Den norske Nobelkomitéens leder, Kaci Kullmann Five, fra scenen i Oslo rådhus.
Videre fortsatte hun:
– Sommeren 2013 sto Tunisia på randen av borgerkrig. Kvartettens resolutte inngripen bidro til å stanse voldsspiralen og bringe utviklingen inn på et fredelig spor. Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.
– Gjør som Tunisia
I kjølvannet av årets flyktningekrise, trakk Five frem Tunisias veivalg som fredsnasjon.
– Vi lever i turbulente tider. I Nord-Afrika, Midtøsten og Europa er millioner av mennesker på flukt fra krig, undertrykkelse, nød og terror. Hadde alle land gjort som Tunisia og lagt til rette for dialog, toleranse, demokrati og like rettigheter, ville langt færre mennesker blitt drevet på flukt.
– Til ære for alle i Tunisia
Under foredraget i Oslo rådhus torsdag ettermiddag understreket vinnerne at en utvikling preget av fredelig og demokratisk utvikling i landet er veien videre.
Houcine Abassi i fagbevegelsen UGTT sa følgende:
– Denne prisen er ikke bare til ære for oss, den er også til ære for alle politiske aktører i Tunisia som har satt landets interesser foran sine egne, smale partiinteresser. Prisen gjør ære på tunisiske kvinner og unge mennesker som sto opp mot diskriminering og utestengelse, og som kjempet til forsvar for sine rettigheter, uttalte han ifølge Aftenposten.
Ouided Bouchamaoui fra Tunisias arbeidsgiverforening fokuserte på landets unge i sin del av talen.
– Vi forstår at for å skape stabilitet i Tunisis, må vi skape arbeidmuligheter for de unge.