– Jeg er takknemlig for at Norge har tatt oss imot, men jeg forventer at barna mine ikke skal behandles som fanger, sier Ljudmila Belestova til Klassekampen.
Ifølge avisa, fikk Belestova nok etter kun tre dager på det nasjonale ankomstsenteret i Råde. Klassekampen møter Belestova og hennes tre sønner utenfor en buss som er på vei til Gøteborg.
Familien har flyktet fra Kyiv og ankom Råde på tirsdag. Til Klassekampen, forteller trebarnsmoren om dårlige boforhold: Tynne madrasser i kalde telt, dårlig kommunikasjon, mangel på helsehjelp og lange køer. Hun sier til avisa, at familien måtte vente “ute i et bur” det første døgnet.
Maria, bussjåføren som skal kjøre bussen til Gøteborg, snakker tilfeldigvis ukrainsk. Hun går bort til Belestova og forteller henne på ukrainsk at det er plass på bussen. Belestova begynner å gråte og de gir hverandre en klem.
Fra Gøteborg er målet å reise videre til Danmark. Trebarnsmoren forteller til Klassekampen at hun håper på å finne fred, arbeid og nok mat i Danmark.
Vennlige ansatte og frivillige
Avisa Vårt Land har snakket med to ukrainske flyktninger som også forteller om dårlige boforhold på Råde ankomstsenter. Det var mangel på varmtvann og utbredt smitte av et magevirus.
– Det er bare et visst tidspunkt på dagen hvor du kan få varmt vann, og du må lete etter det. Om kvelden og natta er det verken varmt vann i dusjen eller på kjøkkenet, skriver en av flyktningene i en tekstmelding til Vårt Land.
Samtidig ønsker de to ukrainske flyktningene å rose de vennlige ansatte og frivillige fra Røde Kors.
Tetyana Bodarenko leder i Ukrainsk forening Øst-Norge, er overrasket over at Norge i så stor grad avhenger av frivillig innsats for å ta imot flyktninger. Hun sier til Klassekampen at hun synes Norge er dårlig organisert og virker å være lite forberedt på å ta imot flyktninger.
– Hvorfor tar det så lang tid å registrere folk når identiteten er kjent? Hvorfor må frivillige kjøre mat og medisiner til flyktningene? Hvorfor klarer Polen, Island og Tyskland å ta imot store flyktningmengder, mens i Norge må frivillige kjøre i busser og hente dem?, spør hun Klassekampen.
Les også: Oslo utvider, men Vy begrenser gratisreiser til å kun gjelde flyktninger fra Ukraina