- Selger sex for å overleve - 20.04.2016
- Vil bli Miss Universe - 09.03.2016
- Forfatter med hjerte for de unge - 07.03.2016
Flyktningene som kommer til Norge, har ikke med seg mye. Etter at det ble slutt på klesinnsamling på Tøyen, startet Terje Bratland sin egen i fjor sommer. Han er i dag Norges største klesinnsamler.
– Målet er å hjelpe så mange som mulig, forteller Bratland.
130 tonn klær
Den samfunnsengasjerte ildsjelen Bratland samarbeider med over 500 andre frivillige og har siden starten av september samlet inn over 130 tonn med klær, leker og utstyr.
De har hjulpet tusenvis av mennesker, og Bratland har ikke planer om å stoppe i nærmeste fremtid.
– Vi får klær og utstyr fra både privatpersoner og bedrifter, sier han, og han viser frem 100 kaffetraktere han nylig fikk fra Expert.
Innsamlingen finner sted i Blindern Videregående skole. Han viser Utrop de fire store lokalene han har fått låne av Oslo kommune gjennom Undervisningsbygg. Han forteller at han visste om de tomme lokalene og påpeker at kommunen var veldig samarbeidsvillig når det gjaldt å låne bort stedet.
Takker frivillige
Han har et organisert system som krever mye arbeid, og har derfor alltid bruk for frivillige. Han påpeker at uten de frivilliges hjelp, ville det ikke vært mulig å gjennomføre arbeidet. Han legger ikke skjul på at han visse dager har jobbet svært mye, opp til 16 timer om dagen, og det kan være slitsomt.
– Jeg får hjelp av mange andre med å være vaktledere i helgene, men vi har som sagt alltid bruk for flere frivillige. Vaktlederne Mona, Andrei og Ida er selve limet i innsamlingen. De er unike og har lagt ned mange timers arbeid på lageret. Mona har vært der rundt 80 ganger siden oktober. Uten de dem kunne vi ikke holdt på i så stort omfang. Alle er velkommen hos oss. Vi har et flerkulturelt og inkluderende miljø, forteller mannen som også stod bak rosetoget i etterkant av 22. juli.
– I fjor sendte vi en trailer med over 900 esker med klær, sko, medisinsk utstyr og andre artikler til Lesvos. Det er utrolig å tenke på at vi likevel har fullt med klær og andre artikler her etter det. Folk kommer og leverer hele tiden, sier han.
Å hjelpe flyktninger har ikke gått smertefritt for Bratland. Han har mistet flere venner på grunn av hjelpen han har gitt. Han har fått høre at grunnen er arbeidet han gjøre for flyktninger.
– Det er mange som ikke liker det jeg holder på med, og har et altfor trist menneskesyn. Til syvende og sist er vi alle mennesker og må hjelpe hverandre, sier han og legger til;
– Jeg husker en far og hans sønn Karan kom til innsamlingsstedet litt før jul. Jeg ga dem klær og leker, sykler og andre fine og nødvendige artikler, og smilet som kom frem hos Karan, glemmer jeg aldri.
Media hjelper
Hans klesinnsamling har fått en god del oppmerksomhet i media, og Bratland legger ikke skjul på hvor mye det har hjulpet saken. Han har på det meste hatt over 80 frivillige på én dag.
– Jeg merker at flere ønsker å være frivillig og flere donerer etter medieoppslag, sier han.
Hver lørdag og søndag mellom 12 og 15 holder innsamlingen åpent. Da kan folk komme å donere og frivillige kan hjelpe til med å pakke.